Sürgős lépésekre van szükség az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben

2019. szeptember 24.

Minden évben a világon előállított élelmiszer egyharmada a szemétbe kerül. Ez több mint egy milliárd tonna ételt jelent, amely soha nem kerül senki tányérjára. Azon a héten, amikor mindenki többet beszél a klímaváltozásról, fontos, hogy megemlítsük azt a faktort is, amely a legjobban hozzájárul a környezetszennyezéshez: ez pedig az élelmiszerpazarlás.

A mai napon Dave Lewis, a Tesco Csoport vezérigazgatója, illetve a Champions 12.3 globális szövetség vezetője arra kér mindenkit, hogy tegyünk többet környezetünkért. A tények riasztóak: az élelmiszer-pazarlás felelős az üvegházhatást kiváltó gázok 8%-ának kibocsátásáért, és ha az élelmiszer-pazarlást mint országot képzelnénk el, ez lenne a harmadik legnagyobb kibocsátó Kína és az Egyesült Államok után. A mezőgazdaságban felhasznált víz egynegyedét olyan termények öntözésére használják fel, amelyeket soha, senki nem fog megenni. Ezek megtermeléséhez pedig egy nagyjából Kína méretű termőterületre van szükség. A környezetvédelem szempontjából nem kérdés, hogy harcolnunk kell az élelmiszer-pazarlás ellen. Ez morális és üzleti kötelességünk is.

A Champions 12.3 egy globális szövetség, amelynek tagjai kormányok, vállalkozások és civil szervezetek. Céljuk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük az élelmiszer-pazarlást. A koalíció tagjai arra szólítják fel a kormányzatokat és vállalatokat, hogy sürgősen tegyék meg a megfelelő lépéseket az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében – állítsanak fel célkitűzéseket, mérjék az elért eredményeket, és járjanak el transzparensen. 

Mi, a Tescónál azt kérjük, hogy az országok és a vállalatok publikálják az élelmiszer-pazarlásról rendelkezésre álló adataikat, hogy kijelölhessük a legrosszabbul teljesítő területeket és tehessünk ezek fejlesztéséért.  

Három évvel ezelőtt tűztük ki magunk elé célként az élelmiszermentést. Ez idő alatt számos ország és vállalat csatlakozott hozzánk és írta alá a Champions alapelveket, miszerint célt kell kitűzni, mérni az elért eredményeket és cselekedni az élelmiszer-pazarlás ellen. Üdvözöljük mindazokat a vállalatokat, akik ma közzétették az eddig elért eredményeiket. 11 évünk van 2030-ig, addig a határidőig, amíg felére szeretnénk csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. De a dolgok jelenlegi állása szerint a fejlődés nem elég gyors. Sokkal többet kell tennünk, méghozzá gyorsan, ahhoz, hogy elérjük kitűzött célunkat.

Ma már a föld népességének fele olyan országokban él, amelyek kormányai a Fenntartható Fejlődési Cél 12.3-al összhangban lévő terveket fogadtak el az élelmiszer-pazarlás ellen. De csak a lakosság 12%-a él olyan helyen, ahol mérik is az élelmiszer-hulladék alakulását. A világ népességének 15%-a lakik olyan országokban, amelyek valóban dolgoznak a kukába kerülő ételmennyiség drasztikus csökkentésén.

A világ legnagyobb élelmiszergyártói közül a cégek kétharmada állított valamilyen célt maga elé. A vállalatok 40%-a méri az élelmiszer-pazarlásban elért eredményét és egyharmaduk dolgozik azon, hogy gyártás közben csökkentsék a hulladékot.  

Dave arra kéri az országok és vállalatok képviselőit, hogy növeljék az elköteleződés mértékét, mérjék az eredményeiket és tegyék közzé a fejlődésüket. 

Azt is hangsúlyozza, hogy az eredmények nyilvánossá tétele elengedhetetlen a sikerhez. Ezzel ugyanis nyilvánvalóvá válik, hogy hol kell együtt dolgoznunk. Az eredmények közzétételével a vállalatok és az országok számonkérhetőek és ezzel ellenőrizhető le, hogy a világ a megfelelő úton halad-e a Fenntartható Fejlődési Cél 12.3 elérésében.