Büszkeség! Mi vihettük haza az „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj”-at

2019. szeptember 27.

Készletezési és árukezelési gyakorlatainkkal érdemeltük ki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) meghirdetett „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj”-at. Intézkedéseink eredményeként mindössze két év alatt 3000 tonnával tudtuk mérsékelni a működésünkben keletkező élelmiszer-felesleget. A siker közös, köszönjük az élelmiszermentésben résztvevő minden kollégánk munkáját!

204 magyarországi áruházunkban hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgálunk ki. Ilyen volumen mellett óhatatlanul is keletkezik élelmiszer-hulladék és –felesleg: tapasztalataink szerint legnagyobb részben az áruházainkban, ahol a kritikus pontok a készletezéstől az árufeltöltésen át egészen a vásárlói szokásokig azonosíthatók. Célunk – az edukáció mellett -, hogy csökkentsük a keletkező többlet mennyiségét, a megmenthető felesleget pedig minél nagyobb arányban jótékony célra adományozzuk.

„A Tesco számos eszközzel küzd a pazarlás ellen. 2014 óta napi szinten adományozunk élelmiszer-felesleget, eddig több mint 57 millió adag ételt, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködésével rászorulóknak. Az adományozás hatékonyságának javítása és a kollégák oktatása érdekében e-learning programot fejlesztettünk, amit már több mint 13 ezer munkatársunk végzett el a közép-európai régióban. Folyamatosan optimalizáljuk a választékot, hogy azt a vásárlói szokásokhoz igazítsuk. Elindítottuk „csúnya” zöldség-gyümölcs kínálatunkat, hogy szállítóinkat is segítsük a pazarlás megelőzésében. Készleteinket pedig olyan veszteség-megelőzési rendszerekkel vizsgáljuk felül, amelyekkel hatékonyan előzhető meg az élelmiszer-hulladék keletkezése. Büszkék vagyunk rá, hogy megoldásainkat a pályázat kiírói is példaértékű gyakorlatnak találták” – emelte ki Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője az „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj” átvétele kapcsán.

A fenti módszerek eredményességét évente kiadott, a KPMG által auditált élelmiszer-hulladék jelentésünkben mérjük. Az idén harmadik alkalommal publikált riport eredményeinek összehasonlítása szerint mindössze két év alatt, a 2016/17-es bázisévhez viszonyítva 19.233 tonnáról 16.439 tonnára csökkentettük a készletre kerülő, de el nem adott élelmiszerek mennyiségét (beleértve az adományozható felesleget és a nem adományozható hulladékot). Mindemellett – az adományozó áruházaink számának növelésével és az adományozott termékek körének bővítésével – ugyanezen időszak alatt a fogyasztható feleslegből hulladéknak minősített termékek arányát is csökkenteni tudtuk, összesen 43 százalékkal. Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó tevékenységünk eredményességét a napokban az ENSZ is elismerte.

Stratégiai partnerünkkel, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2019. szeptember 26. és 29. között, a Hungexpo területén megrendezett OMÉK kiállításon az A pavilon 206B standján várjuk az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek az Élelmiszerbank tevékenységével, valamint az egyesülettel közös élelmiszermentő programinkkal is.