Fánk minden mennyiségben

2019. október 5.

Ne félj nekifogni! A fánk olyan finom, hogy megéri egy kis gyakorlással profivá válni benne! Ezen a hétvégén ráadásul többféle elkészítési módot is megismerhettek receptjeinkből. Sőt, még az alapanyagokban is találtok különbségeket, így akár többfélét is kipróbálhattok, hogy megtaláljátok a számotokra legjobban tetszőt! Egy kakukktojásunk is van, de nagyon szeretjük, ezért hoztuk, mint névrokont: ez a képviselőfánk!

Csokis fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 kanál vaj
  • 4 darab tojás sárgája
  • 4 kanál porcukor
  • 1 tasak élesztő
  • 30 dkg csokoládé
  • 2 dl hideg tej

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy ruganyos, kemény tésztát kapjunk. Fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és pohárral kiszúrjuk a tésztát. Hagyjuk picit kelni. Forró olajban kisütjük. A csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett és ebbe mártjuk a fánkok egyik felét. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Fánk kovászosan

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 darab tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő

Elkészítés: 2 dkg élesztőből, 1 dl langyos, cukros tejjel kovászt készítünk. (Egy bögrébe tesszük az élesztőt, egy kávéskanál cukrot és langyos tejet öntünk rá. Néhány perc múlva 2 kanál lisztet keverünk bele és lefedve langyos helyen hagyjuk.) 40 dkg lisztet egy mélyebb tálba teszünk és a megkelt kovászt hozzáöntjük. Összekeverjük 2-3 tojássárgájával, 5 dkg vajjal (vagy zsírral), 5 dkg cukorral, egy csipet sóval és annyi langyos tejjel, hogy a galuskatésztánál valamivel keményebb legyen. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyre tesszük. Ha duplájára megkelt, erősen lisztezett deszkára borítjuk és a tetejét is meglisztezve kinyújtjuk kb. egy ujjnyi vastagra. Lisztezett fánkszúróval kiszórjuk és meleg helyen, még kb. 1/2 órát pihentetjük. Nagyon bő, forró olajban sütjük.

Tipp: magában, de lekvárral, csokikrémmel is finom!


Málnahabos képviselőfánk

Hozzávalók:

  • 1 kk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 3 darab Tesco Finest friss tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl víz
  • 1 kanál cukor
  • 3 kanál porcukor
  • 20 dkg zsír
  • 25 dkg málna
  • 3 dl növényi tejszín
  • 20 dkg átszitált liszt

Elkészítés: A vizet a zsírral, sóval, cukorral, üstben, nyílt lángon felforraljuk, majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A képviselőfánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta, akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból, sütőpapírra halmozunk, 6-7 cm-es halmokat. A tésztát, sütés előtt, egy fél órát pihentessük. Forró, 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni, mert akkor összeesik a tészta. A tejszínt habbá verjük és belekeverjük az átpasszírozott málna levét és a cukrot. A habbal betöltjük a fánkot.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/