Ősrégi filmet mentenek meg Novajon a támogatásunkkal

2019. október 11.

Tavasszal videóval és fotókkal gazdagított cikkünkben adtunk hírt egy csodás népszokásról. A farsangvégi, téltemető maskarás mulatság egy egész falut megmozgat évről-évre, már évtizedek óta. A Heves megyei Novaj közössége nemcsak máig őrzi a remélés hagyományát, de szeretnék azt a jövő nemzedékeinek is átmenteni. Ebben segít nekik “Ön választ, mi segítünk” programunk támogatása. Most egy különleges, 55 évvel ezelőtt készült film felújításának fognak neki, szintén a pályázati nyereményből. 

Közös programok mellett a remélést dokumentáló archív felvétel digitalizálása is ott van a novajiak napirendjén – adta hírül a HEOL. Egykor, több mint fél évszázada a Dobó István Múzeum igazgatója, Bakó Ferenc készített filmet a vidám, feketére mázolt arcú falusiak ünnepéről. Igencsak ráfér a felújítás a 16 milliméteres filmre rögzített felvételre. A vármúzeum fotó-adattárában őrzött, 1964-es film második szakaszának tisztítására és digitalizálására kötött most együttműködési megállapodást a vármúzeum, Novaj önkormányzata és a pályázatunkon nyertes Novaji Remélők Egyesülete. Ha végeztek a felújítással, bárki megnézheti a régi idők remélését.

De a Remélés projekt dübörög tovább is: a megállapodás szerint a vármúzeum évenként változó múzeumpedagógiai programmal is bekapcsolódik majd a novaji eseményekbe. A hagyomány megőrzése érdekében szakmai rendezvényeket terveznek, továbbá kutatásokba is bekapcsolódnának.

2016-tól a „Remélés – alakoskodó farsangi szokás – Novajon” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében szerepel, de ott van a települési és a megyei értéktárakban is.

Mi pedig egyszer Novajon szeretnénk ott lenni, hogy együtt remélhessünk egy szép tavaszt és jó évet a novajiakkal!

(Azt se bánjuk, ha közben feketére kormozzák az arcunkat.)