Őszi édességek dióval, birsalmával, répával

2019. november 2.

Itt a hűvös ősz, jobban kívánjuk a melegítő, édes ízeket. Három eheti receptünkben egy torta, egy gyümölcskenyér és egy finom keksz szerepel. A sütik hozzávalóival pedig már konyhánkba is beköszönt az ősz! Jó sütést, kóstolást!

Birsalmasajtos püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 6 darab Tesco Finest friss tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg dió (apróra vágott)
  • 10 dkg birsalmasajt (apróra vágott)

Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral, kb. fél órán át keverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet és az összevágott, kevés liszttel előzőleg elkevert gyümölcsöket. Hosszúkás őzgerinc formában sütjük. Ha kész és kihűlt, szeletekre vágjuk.


Rozmaringos diós keksz

Hozzávalók:

  • 1 kanál víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 22 dkg vaj
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 kk rozmaring
  • 6 dkg dió

Elkészítés: A diót megdarálom, a szárazanyagokat összekeverem, majd a feldarabolt, hideg vajjal elmorzsolom. Amikor már homogén morzsám van, akkor hozzáadom a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjak. A tésztát fél órára hűtőbe dugom. A tepsiket kibélelem sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítem. A tésztát rúddá nyújtom, ujjnyi vastag karikákra metélem. A szeleteket a tenyerem között, gömbbé formázom, majd óvatosan összelapítom. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetem, a tepsit a sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg halványan meg nem színesedik.


Sárgarépás torta

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 8 darab Tesco Finest friss tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 kanál kakaópor
  • 1 darab citrom héja
  • 2 kanál citromlé
  • 1 tk szódabikarbóna

Elkészítés: A sárgarépát lereszeljük és ketté osztjuk. Két tésztát készítünk: 1.tészta: Sárgarépához hozzáütünk 4 db tojást és mindenből a fele mennyiséget:liszt, szódabikarbóna, étolaj,citromhéj, őrölt fahéj, cukor só, tej. Simára keverjük őket és egy vajazott lisztezett tortaformába öntjük. 2.tészta: A maradék sárgarépához hozzáütjük a 4 db tojást és a megmaradt alapanyagokat: liszt, kakaópor, szódabikarbóna, étolaj, citromhéj, őrölt fahéj, cukor só, tej. Simára keverjük és a tortaformába a sárga tészta tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük, tűpróbáig. (cca. 40 perc)

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/