Amikor az Angyal egy angyalnak segít… Milics Marianna elfogadni is megtanult

2019. november 4.

Biztos észrevettétek ti is, hogy vannak emberek, akik mindig éppen benne vannak egy Ügyben. Bármikor találkoztok velük, éppen valamit szerveznek, valamin ötletelnek, valamit intéznek. Ők mindig megtudják, ha valakinek segítségre van szüksége. És megpróbálnak segíteni, mert nekik ez természetes. Pont ilyen Milics Marianna, Vas megye és Sopron kényelmi boltjainak területi személyzeti támogatója. Reggeli villámbeszélgetésünkből kiderül az is, hogy bizony kolléganőnknek nemrég azt is meg kellett tapasztania, milyen, amikor ő kerül bajba. 

 

Miért vagy rendszeres támogatója a Tesco Angyalnak?

Még nem volt Angyal, amikor mi már sok-sok kollégánknak segítettünk. Nem tudtunk szó nélkül elmenni amellett, hogy egyik munkatársunk lakása kiégett, a másik beteg gyereket nevel nehéz anyagi körülmények között, a harmadiknál daganatos betegséget diagnosztizáltak. Vagy kispapa, aki egy pici babával maradt egyedül, mert az anyuka meghalt. Rengeteg gyűjtést szerveztünk kollégáimmal, de például az Ökumenikus Segélyszervezetet is többször megnyertem, komoly segítséget kaptunk tőlük. 12 bolt tartozik hozzám, ismerjük egymást. Nehéz sorsok vannak, néha kilátástalannak tűnő helyzetek. De mindig azt érzem, hogy meg kell próbálni tenni valamit egymásért. Beszélünk a boltvezetőkkel, áruházvezetőkkel, kollégákkal és belevágunk. Nagyon-nagy összefogásoknak voltam, vagyok részese, ez visz előre és az, hogy nem engedem el annak a kezét, akinek segítünk. Még mindig gyűjtjük a kupakot a sárvári kolléganőnk kisfiáért; addig mentünk, amíg megtaláltuk azt a helyet, ahol a legtöbbet adnak érte. De szerveztünk többször sütivásárt, segítettem picit a jótékonysági bál szervezésében is. Jó tudni, hogy a kolléganőnk kiégett lakását azóta felújították. Az emberek segítőkészek, sosem volt olyan kezdeményezésem, ami közönybe fulladt. Amikor elindult az Angyal, tudtam, hogy ez egy csodálatos dolog lesz és most nyáron magam is megtapasztaltam, mekkora ereje van.

Mi történt?

Egy hirtelen jött nyári vihar letarolta a házunk tetejét, beáztunk, tetőt kellett cserélnünk. A narancs nagyságú jég nagyon nagy pusztítást végzett, tönkretette az autóinkat is, hiába szaladtam pokrócokkal, szőnyeggel az udvarra, betörte a szélvédőt, szétverte a kasznit. Életveszélyes volt a jégverés, félelmetes volt, ahogy megéreztem magamon az ütéseket. Szóval szörnyű érzés volt ezt szinte tehetetlenül átélni. Mégis, az, hogy segítek, akinek csak tudok, nekem természetes, de furcsa módon eszembe sem jutott, hogy magam számára kérjek támogatást. A vezetőm, Eszter volt az, aki azt mondta, itt az idő, most rajtad a sor. Nem volt könnyű. Sőt, nagyon nehéz volt eljutni addig, hogy én kérjek, mert most én vagyok bajban. Adni annyival könnyebb!

Mi volt a tapasztalatod?

Furcsa volt kitölteni a kérelmet, az biztos, mert sosem gondoltam volna, hogy nekem egyszer erre szükségem lesz. Nagyon nehéz kérni. De amikor megtudtam, hogy mennyien szívükön viselték a helyzetemet, milyen sokan adakoztak, az elképesztő érzés volt. Azt is tudom, hogy volt olyan bolt, ahol mindenki adott, amennyit tudott. Igazából ez a nagy dolog: az együttérzés és hogy erejétől függően mindenkiben megvolt a segíteni akarás. Megható volt, felemelő. Szinte szavakkal nem is kifejezhető, mit éreztem. A nyári szabadságunk idejére terveztük be a tetőcserét és nyolc barátunk megjelent reggel 6-kor nálunk azzal, hogy kivettek egy hét szabit és jöttek segíteni. Megtanultunk tetőt cserélni. Emellett a kollégáim támogatása, amit soha nem fogok elfelejteni. Az leírhatatlan, amikor megérzed, hogy nem vagy egyedül a bajban. Mindennél többet ér. Nekem ezt jelenti a Tesco Angyal, hogy akár ismeretlenül is, de egy kollégánknak segítünk.

Ezért bújtál angyaljelmezbe a Sportnapokon?

Pontosan! Néhány óra alatt végigjártam ungot-berket, mindenkivel beszélgettem, akivel csak tudtam. Büszke vagyok rá, hogy ezalatt az idő alatt több mint 40 kollégánk úgy döntött, rendszeres támogató lesz. Sosem az adomány nagysága számít, mindenki csak annyit adjon, amennyi neki nem okoz gondot. De megértették, amit én is megtanultam: bárkivel bármikor bármi megtörténhet. Nagyon jó tudni, hogy van alattunk egy védőháló.

Előzzétek meg a nagy bajt, ha van rá lehetőségetek! Kössetek biztosítást otthonotokra, értéktárgyaitokra, vagy ha külföldön nyaraltok, magatokra. Sok későbbi vesződségtől kímélhetitek meg magatokat.