Hagyd a vállfát a boltban, hogy új életre kelhessen!

2019. november 4.

Mostantól újrahasznosítjuk az F&F ruhák vállfáit! A vállfákat visszaküldjük a beszállítóinkhoz, hogy arra újra és újra ruhákat akaszthassanak. A visszajuttatásról mi gondoskodunk. Vásárlóink feladata csak annyi, hogy a vállfákat a boltban hagyják.  

Ez az akció most novemberben indul a magyarországi és a többi közép-európai Tescóban.

Eddig vásárlóink a ruhákkal együtt hazavihették a vállfákat. Ha mégis a boltban hagyták, az műanyaghulladékként végezte. Mostantól a nálunk ruhát vásárlók választhatnak: magukkal vihetik, vagy azokat a kasszaszalag mellett hagyhatják. Aki az üzletben hagyja a vállfát, új esélyt ad neki. Így kevesebb új műanyagterméket kell előállítani. Ez pedig kevesebb vízpazarlást és széndioxid-kibocsátást jelent.

Ti is segíthettek abban, hogy egyre több vállfát hagyjanak a boltjainkban vásárlóink. Bátorítsuk őket arra, hogyha nincs rá égető szükségük, hagyják nálunk a ruhaakasztót. A nálunk hagyott vállfákat egy kosárba vagy egy kék dobozba gyűjtsük az ASCO területén. Így ez senkit sem zavar majd. Később a vállfák az elosztóközpontok RSU részére kerülnek. Itt az újrahasznosítási partnerünk, a TIC begyűjti, megtisztítja és visszajuttatja a beszállítóknak Ázsiába. Így a vállfa új esélyt kap.

A vállfákat fekete műanyagból készítik. Ezt nagyon nehéz újrahasznosítani. A válogatóüzemekben szinte lehetetlen különválogatni őket a többi műanyagtól, és a fekete műanyagot, az erős színe miatt, befesteni is nagyon nehéz. A már meglévő vállfák újbóli felhasználása a legjobb módja, hogy csökkentsük a környezeti ártalmakat.

A TIC elemzése szerint a vállfák újrafelhasználása nem csak kevesebb műanyagszemetet termel majd, hanem 34%-kal csökkenti a széndioxid-kibocsátást és 86%-kal az elpocsékolt víz mennyiségét. Ezekben az adatokban már benne van az összegyűjtés és szállítás által keletkezett energiafelhasználás is.

A vállfák újrahasznosítása egy újabb lépés a műanyagszemét elleni harcunkban. Néhány hónappal ezelőtt a Tesco elkötelezte magát, hogy a sajátmárkás termékeinek csomagolását megváltoztatja a környezet megóvása érdekében. 2020 végéig, minden olyan anyagot kiiktatunk a Tesco termékek csomagolásából, amelyek nem újrahasznosíthatóak.