Imádták a kóstolók a Tesco sárgarépát!

2019. november 5.

Finom a sárgarépánk! Sokadszor vagyunk az élmezőnyben a kedveltségi teszteken. Ezek közül talán a legnagyobb elismerést jelenti, amikor a Szupermentán jutunk a toplistába. Így volt ez most is, amikor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az előre csomagolt sárgarépákat vizsgálta. Kóstoljátok meg ti is sárgarépáinkat!

Forrás: Szupermenta FB oldala

Mi kerül az asztalra? A legújabb Szupermenta tesztben 11 különböző répát ellenőriztek, és szinte minden vizsgált zöldség megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Minden répa az utóbbi időben divatos, Nanti fajta volt. Ennek jellemzője, hogy egyenes, legömbölyített végű. A termékek között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt.

A Nébih laboratóriumában a szakemberek elemezték többek között a sárgarépák növényvédőszer-maradék, kálium, nitrit és nitrát, nedvesség- és összescukor-tartalmát, valamint megmérték a termékek béta-karotin és C-vitamin tartalmát is.

Egyetlen esetben fordult elő, hogy nem engedélyezett talajfertőtlenítő készítmény maradványokat találtak a szakemberek. Ennek nincs akut egészségügyi károsító hatása, de a jogszabályok szerint csak üvegházakban, uborka és paprika kultúrákban lehet használni. Ezért az érintett termelő bírságra számíthat.

A kedveltségi teszten a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen, a második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, a dobogó harmadik fokára pedig a mi sárgarépánk került.