Ezek a testet-lelket melegítő fűszerek

2019. november 7.

Mézes tea, forralt bor vagy egy forró csoki – ezeket a téli finomságokat biztosan feldobják az olyan fűszerek, mint például a fahéj, a kurkuma, a gyömbér, a chili, a kardamom és a szegfűszeg. Ezek a fűszerek segítenek ősszel, télen a test melegen tartásában.

Jöjjön néhány praktika, recept és jó tanács! A fahéjat például nem szabad túlzásba vinni: ha napi szinten például mézzel vagy italokkal keverve szeretnéd használni, akkor napi 2–5 grammnál (1–2 teáskanálnál) többet ne fogyassz belőle!

A kurkuma sok bioaktív anyagot tartalmaz, a kurkumin, amely tipikusan 2% kurkuma, kiemelkedő egészségügyi hatással bír: erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A curry és a mustár alap eleme.

A gyömbér frissen és szárítva, italokhoz, főzéshez és sütéshez egyaránt használható. A téli megfázásos időszakban egy gyömbértea jótékonyan hat, így készítsd el: önts 2 evőkanál friss reszelt gyömbért egy csésze forrásban lévő vízbe, és hagyd főni 5–8 percig.

Ebben a cikkben bővebben olvashatsz a kardamonról és megtudhatod mit is takar pontosan a “cayenne fűszerek” kifejezés, illetve megtalálod a mézeskalács-fűszer receptjét is, ha kedved támadna magad összeállítani!

Kellemes forralt borozást!