VIDEÓ! A Képmásban is mi vagyunk a jó példa az élelmiszermentésre!

2019. november 12.

Egyre több szó esik arról, hogyan éljünk-vásároljunk környezettudatosabban. Ennek nagyon fontos része az a mindennapos munka, amit mi, a Tescónál végzünk az élelmiszermentés területén. A Magyar Élelmiszerbankkal közösen kialakított programunk sok elismerést és egyre nagyobb nyilvánosságot kap. Most a Képmás szerkesztősége látogatott el hozzánk a Pillangó utcába, ahol Bérces Éva közösségi működési menedzserünk mutatta be, hogyan mentjük a menthetőt! Nézzétek! 

Rengeteg – még fogyasztható élelmiszer jut el programunknak köszönhetően nélkülöző emberek asztalára. “Napi szinten mentjük a zöldségeket, gyümölcsöket, a pékárut és a szárazáru egy részét. Utóbbiak azok a termékek, amelyek nem igényelnek hűtést, hosszú ideig fogyaszthatók, például a rizs és a tészta, de ide tartoznak a konzervek is” – mondja Éva. “Összességében a  zöldségek és gyümölcsök 90 százaléka adományként az Élelmiszerbankhoz kerül, csak 10 százalék az, ami erre alkalmatlan”teszi hozzá.

És íme, itt a Képmás videóriportja, amelyben Éva mellett Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank egyik igazgatója mondja el lépésről lépésre a közösen megmentett élelmiszerek útját.

Persze a másik élelmiszermentést segítő programunk, a “Kívül szokatlan, belül hibátlan” is terítékre kerül az áruházlátogatáskor. Boldog a termelő, az áruház és vevőink is, mert a tökéletlen külső tökéletes belsőt takar és így a termények “Perfectly Imperfect” logóval  ellátva, nagyon kedvező áron kerülnek vásárlóink kosarába.

„Ezek héjhibásak – mutat a krumplikra Éva -, az esztétikai probléma miatt már a termelőknél selejtnek minősülnének, meg kellene őket semmisíteni. Mi viszont kialakítottunk egy külön választékot, amelybe a tökéletesen tökéletlen zöldségek, gyümölcsök kerülhetnek.”  A burgonya mellett avokádó, lime, alma, körte, uborka és egyéb szezonális termék is be szokott kerülni ebbe a választékba, de akad fokhagyma és sárgarépa is.

A Tesco adományai az Élelmiszerbank segítségével több mint 200 szervezethez – egyebek mellett családsegítőkhöz, hajléktalanszállókhoz, anya- és gyermekotthonokhoz – jutnak el naponta, a segítséggel pedig éves szinten több mint 100 ezer rászorulót érnek el.

A program indulása óta 23 ezer tonna, azaz több mint 57 millió adag megmentett élelmiszer jutott el nélkülözőkhöz.

A Képmás teljes cikkét IDE kattintva tudjátok elolvasni!