Ki mondta, hogy az ünnepi ízektől is búcsúznunk kell?

2020. január 4.

2020 első receptgyűjteményével még az ünnepi hangulatot idézzük. Olyan gyorsan elrepült a karácsony, és a szilveszteri konfettieső is már a múlt évtizedé… De az asztalnál még ünnepelhetünk tovább! Fahéjas krumplileves, finom töltött csirke és vaníliakrémes almás sütemény. Mi ezzel a hétvégi menüvel kívánunk ismét boldog pillanatokban és finom falatokban gazdag új évet, évtizedet!

Fahéjas burgonyaleves kenyérkockákkal

Hozzávalók:

  • 4 kanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kanál őrölt fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 kanál Zöldséges húslevesalap
  • 2 szelet kenyér
  • 4 szál répa

Elkészítés: Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a répát, hagymát, fokhagymát és időnként kavargassuk meg amíg megbarnulnak a zöldségek (kb. 8-10 perc). Adjuk hozzá a fűszereket és süssük további 1 percig. Adjuk hozzá az édesburgonyát, levesalapot, babérlevelet és 6 csésze vizet, majd forraljuk fel. Hevítsük, míg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10-12 perc). Egy másik serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat közepes hőmérsékleten. Tegyük bele a kenyeret és időnként keverjük meg, míg aranybarnára sül. Vegyük le a tűzről, öntsünk rá juharszirupot. Hintsük meg babérlevéllel. Egy merülő keverővel pürésítsük a levest, míg egyenletessé válik. Tálaljuk a juharszirupos kenyérkockákkal.


Töltött sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 1 kevés 
A töltelékhez:
  • 3 darab bagett
  • 150 g csirkemáj
  • 200 ml tej
  • 1 kanál olaj
  • 2 darab tojás
  • 2 kanál petrezselyem
  • 2 kanál majoranna
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fekete bors
A salátához:
  • 3 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet 

Elkészítés: Vágjuk darabokra a bagettet, öntsük rá a tejet. Adjuk hozzá a kockára vágott májat. Keverjük össze a tojással, petrezselyemmel, szerecsendióval, majorannával és őrölt feketeborssal. Tisztítsuk meg a csirkét, ízesítsük sóval. Töltsük meg a már elkészített keverékkel. Ha maradt egy kis töltelékünk, a csirke bőre alá tehetjük. Tegyük egy tepsire, öntsünk rá egy kis vizet és süssük egy órán át 190 fokon. Vágjuk fel a sült csirkét, tálaljuk rizzsel és salátával: A paradicsomot és a hagymát vágjuk vékony szeletekre, adjunk hozzá olajat, fűszerezzük sóval és borssal. Tipp: A maradék tölteléket süssük meg önmagában.


Almás süti vaníliakrémmel

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 250 g cukor
  • 500 g tönkölyliszt
  • 2 tk cukor
  • 3 tk fahéj
  • 1 csipet 
  • 3 darab tojás
  • 250 g vaníliarúd
  • 200 g mogyoró (szeletelt)
A krémhez:
  • 125 g cukor
  • 125 g vaj
  • 125 g habtejszín
  • 1 darab vaníliarúd

Elkészítés: Vágjuk az almát apró kockákra. Egy nagy tálban keverjük össze a kockára vágott almát a cukorral. Adjunk hozzá lisztet, sütőport, fahéjat, egy csipet sót és alaposan keverjük össze. Egy külön tálban keverjük össze a tojásokat olvasztott vajjal és adjuk hozzá a vaníliarudat. Adjuk hozzá az almás keverékhez, majd ezt is alaposan dolgozzuk össze. Keverjük hozzá a szeletelt mogyorót is. Béleljünk ki egy kör alakú tortaformát sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Helyezzük a tésztát a formába, és kb. 50 percig süssük 180 fokon. Készítsük el a vaníliakrémet néhány perccel a sütemény befejezése előtt. Tegyük a cukrot, a vajat, a tejszínt és a vaníliarudat egy kis serpenyőbe közepes hőfokon. Forraljuk 3 percig, gyakran kevergetve. Öntsük rá a forró süteményre, miután kivettük a sütőből. A süteményt melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/