Újévi méregtelenítés – akár egynapos kúrával

2020. január 10.

2 perc olvasási idő

A legtöbb újévi fogadalom arról szó, hogy egészségesebben éljünk: ezentúl rendszeresen sportolunk és természetesen az étrendünket is megváltoztatjuk. Ilyenkor első lépésnek jól jöhet egy méregtelenítő kúra.

Az évek alatt lerakódó méreganyagok idővel egyre lassabban ürülnek a szervezetből, így ha azt vesszük észre például, hogy ébredés után is fáradtak vagyunk, nehezebben tudunk koncentrálni vagy épp az átlagosnál legyengültebb az immunrendszerünk – itt az ideje egy kiadós méregtelenítésnek.

Minden méregtelenítési folyamat alapja a megfelelő folyadékbevitel. Fontos a szervek működése szempontjából és a méreganyagok távozásához is elengedhetetlen napi legalább 2 liter víz fogyasztása. E mellett érdemes kerülni bizonyos ételeket: például a tésztákat és a tartósított péksüteményeket, az édességeket, az előre csomagolt ételeket, konzerveket, a feldolgozott élelmiszereket pl. szószokat, ételízesítőket, felvágottakat és az alkoholt. Olyan ételek is vannak persze, amelyek kifejezetten segítik a méregtelenítést, ilyen például a csalán, a leveles zöldségek, a zöld tea, az áfonya vagy a fokhagyma.

A legkevésbé nehéz formája a méregtelenítésnek az egy napos detoxikálás. Ilyenkor csak friss zöldségleveket vagy zöldséglevest együnk és kizárólag tiszta citromos vizet igyunk. Fontos tudni, hogy a méregtelenítés nem való mindenkinek, sőt, komoly problémákat okozhat például a terhes és szoptató nőknek, gyermekeknek és mindazoknak, akik különböző krónikus betegségekben szenvednek. Ezért érdemes szakemberrel is egyeztetni, mielőtt belevágnánk!

További hasznos tanácsokat olvashattok tesco.hu cikkében.