Környezetbarát tescós tippek – tudatos vásárlással

2020. január 13.

3 perc olvasási idő

Sokan szeretnénk tudatosabban és energiatakarékosabban élni, csak nem tudjuk, hogyan vágjunk bele. Pedig nem is olyan bonyolult a “zöldebb” vagy fenntarthatóbb életmódra váltás, a környezettudatosság – íme néhány praktikus tanács.

Elsősorban vásárlási szokásainkat érdemes megváltoztatni: próbáljunk olyan élelmiszereket vásárolni, amelyek nem előrecsomagoltak és vigyünk saját vászontáskát a boltba – ne egyszer használatos műanyag zacskókba válogassuk a zöldséget, gyümölcsöt, péksüteményt. Részesítsük előnyben a helyi és szezonális ételeket, hiszen a hosszú szállítás és a hűtés igen környezetszennyező. Tudtad, hogy a hűtéshez használt gázok 1400-szor nagyobb melegítőhatást gyakorolnak a légkörre, mint a szén-dioxid?

Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, ne végezze étel a kukában. Ezt a pazarlást könnyen lecsökkenthetjük a tudatos vásárlással, például, ha előre átgondoljuk, mire van szükségünk és listával megyünk vásárolni. Fontos az alapanyagok frissessége, ezért tervezzünk rövid távra a bevásárlásnál, ne halmozzunk fel túl sok felesleges ételt. Ami mégis megmarad, azt kreatívan hasznosítsuk újra: például a szikkadtabb kenyérből remek pirítós, melegszendvics vagy bundáskenyér készíthető.

A hulladékok újrahasznosítása, szelektív gyűjtése szerencsére már nem megoldhatatlan feladat manapság. A komposztálás – a szerves hulladékok újrahasznosítása – már nehezebb a városokban. Fontos: a komposztba érdemes a nyers gyümölcsöket és zöldségeket dobni, a főtt étel vagy a húsok nem oda valók!

Adjunk második esélyt a dolgoknak, próbáljuk ki bátran a turkálókat, vásároljunk használt könyveket, játékokat. Mielőtt bármit megvennénk, gondoljuk végig, hogy nem tudjuk-e inkább kölcsönkérni. Osszuk meg másokkal mi is saját tárgyainkat vagy adjuk el, amire már nincs szükségünk. Nem feltétlenül kell kidobni és újat venni.

Felelősségteljesen élni és gondolkozni nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik! Ha többre vagy kíváncsi, olvasd el a teljes cikket.