Elindult a szavazás: “Ön választ, mi segítünk”

2020. január 20.

5 perc olvasási idő

Január 20-ától ismét „Ön választ, mi segítünk” a jelszó áruházainkban! Már hetedik alkalommal hirdettük meg a helyi közösségeket támogató pályázati programunkat, amelynek pályázóira mostantól szavazhatnak vásárlóink. A programban 381 szervezet pályázott a 61 körzetben elnyerhető 400, 200 és 100 ezer forintos támogatásért. Az eddigi hat fordulóban közel 700 környezetszépítő, oktató-felzárkóztató és egészséges életmódra nevelő programot támogattunk több mint 190 millió forinttal.

A pályázók közül az Effekteam független szakértői 182 projektet juttattak tovább a szavazási szakaszba. A továbbjutó szervezetek mellett most először két pályázót különdíjra is javasoltak. A meghirdetett, 400 ezer forintos kreatív különdíjat szakmai szempontok (kidolgozottság, innovativitás, kreativitás és fenntarthatóság) alapján az Etyek Botpuszta Fejlesztéséért Egyesület Zöld buszmegállók Etyeken című kezdeményezése kapta. A szervezet projektje a város buszmegállóit tervezi a térségre jellemző szőlőtőkék felhasználásával zöld lugasokká alakítani és napelemekkel beépíteni. A pécsi Vasas Egyesület Összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért elnevezésű pályázata azonban meggyőzte a zsűrit arról, hogy szintén 400 ezer forinttal támogassa a projekt megvalósulását. Egy fiatal diák kitartó kezdeményezése egy elhagyatott helyi épület felújítása kapcsán ugyanis igazi egységgé kovácsolta a helyi lakókat és csoportokat, akik immár közösen tesznek a füstölő újrahasznosításáért.

Eredetileg egy különdíjat terveztünk átadni, azonban kiemelkedőnek és példaértékűnek tartjuk a pécsiek önszerveződő, közösségépítő erejét, amit mindenképpen honorálni szerettünk volna”

– mondta Dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója.

A szavazási szakaszba jutott pályázatokra 2020. január 20. és február 16. között szavazhatnak vásárlóink úgy, hogy a vásárlásoknál kapott zsetont az áruházainkban kihelyezett zsetongyűjtőkbe dobják a számukra legszimpatikusabb kezdeményezés mellé.

Valamennyi, a szavazási szakaszra bejutott szervezetet támogatjuk összesen több mint 40 millió forinttal: körzetenként a legtöbb szavazatot gyűjtő szervezet 400, a második 200, a harmadik pedig 100 000 forint támogatást kap programja megvalósításához.

Ebben a fordulóban sincs egyszerű dolga vásárlóinknak. A jelentkezők ismét izgalmas és érdekes projektekkel jelentkeztek a kiírásra, szavazni lehet például számos, a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő programra, természetvédő és hagyományőrző események megvalósulására, továbbá egyre népszerűbbek a fenntarthatóság elérésével foglalkozó kezdeményezések, például élelmiszermentő, tudatos életmódra oktató pályázatok is.

Az érdeklődők az adott körzetben továbbjutó helyi szervezetekről és kezdeményezéseikről a zsetongyűjtő pontokon, valamint a www.tesco.hu/kozosseg oldalon olvashatnak. Az „Ön választ, mi segítünk” program támogatásából megvalósult projekteket ezen a térképen lehet még megtekinteni.