Káposzta, a tél patikájának királya

2020. február 8.

6 perc olvasási idő

Egészséges és még a szépségünknek is jót tesz. Télen-nyáron elérhető megfizethető áron, hiszen nálunk is megterem. Gyulladáscsökkentő, vérnyomás-szabályozó hatása mellett védi a szívet és jó hatással van az erekre. Ráadásul nagyon finom ételeket készíthetünk belőle! Ezen a hétvégén káposztás fogásokkal érkeztünk! Vörös, fehér, kínai kel… A lényeg, hogy vitaminraktárunk feltöltésében fontos szerepük van!

Vitaminbombaként nézhetünk a káposztára: tartalmaz K-vitamint, ami igen fontos az erős csontok és a véralvadás szempontjából, C-vitamint, ami erős antioxidáns, de van benne a látásjavító béta-karotinból is, ami az A-vitamin elővitaminja. Ott van még a folsav, a vas, a kalcium, de az omega-3 és az omega- 6 zsírsavak is. A káposzta rendszeres fogyasztása kitűnő öregedésgátló szerként működik, vagyis lassítja a sejtek öregedését. 

Mielőtt döntenénk, mit is főzzünk ma, ÍME egy kis káposzta-kisokos: minden, amit a káposztáról tudni érdemes!

Káposztaleves – mindenki másképp csinálja!

Az elkészítésről és a különböző szokásokról, fűszerezésről ITT találtok részleteket!


Pirított lilakáposzta

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 4 kanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 kanál Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • ½ fej káposzta
  • 3 kanál fehérborecet
  • 10 dkg gomba
  • 1 darab lila káposzta

Elkészítés: A káposztákat legyaluljuk. A répát, hagymát csíkokra vágjuk, a gombát pedig vékony szeletekre. Az olajat felmelegítjük és beleszórjuk a cukrot. Ha megbarnult, mehet rá a hagyma és a káposzta, valamint a fűszerek. Fedő alatt pároljuk. Ha félig puha, hozzáadjuk a répát és a gombát, majd tovább pároljuk, fedő alatt.


Erdélyi rakott káposzta kemény tojással

Hozzávalók:

  • 3 darab Tesco Finest friss tojás (kemény)
  • 4 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna (húsosabb)
  • 15 dkg rizs
  • 1 mk pirospaprika (édes nemes)
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg sertéshús (sovány)
  • 25 dkg kolbász (debreceni, füstölt)

Elkészítés: 15 dkg rizst megmosunk és zsírba téve, keveset pirítjuk. Húslevessel feleresztjük és a sütőbe téve, puhára pároljuk. 20 dkg sovány sertéshúst megmosunk, húsvágóbárddal apróra vagdaljuk, kevés hagymás zsíron lepároljuk és összekeverjük a már puhára főzött rizzsel. Lábosban zsírt hevítünk, kisebb fej reszelt vöröshagymát aranysárgára párolunk benne és 30 dkg sovány sertéshúst megmosva és apró kockákra elvagdalva, pörköltnek készítünk el, 1 kávéskanál édes nemes pirospaprikával meghintve. 25 dkg jóízű, debreceni füstölt kolbászt vékony karikákra elvágunk. 3 db kemény tojást, ugyancsak vékony karikákra szeletelünk. 15 dkg húsosabb, füstölt szalonnát, kisujjnyi vastag kockákra vágunk. Mély, tűzálló tál belsejét, zsírral vastagon megkenünk. 3 ujjnyi magasságban, savanyú káposztát teszünk a tálba és a tálnak az oldalait is apró káposztával béleljük ki. Egy réteg kolbászt helyezünk a káposztára és megszórjuk szalonnadarabokkal. Erre, ujjnyi vastagon a rizzsel összekevert húst kenjük, majd a sort tojásszeletekkel és pörkölthússal fedjük be. Ezt káposztával borítjuk be és megismételjük a lerakást, ugyanebben a sorrendben addig, amíg a tál megtelik. Legfelülre káposztát teszünk, amelyet megöntözünk 4-5 dl friss tejföllel. A tálat forró sütőbe tesszük és kb. 3/4 óra hosszat, lassan sütjük.

Tipp: Abban a tálban adjuk asztalra, amiben készült, de tálalhatjuk előmelegített tálra kiborítva is.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/