Minden, amit a gluténmentes gabonákról tudni akartál

2020. február 11.

5 perc olvasási idő

Van, akinek kifejezetten jót tesz, van, akinek csupán nem árt ismernie a quinoát, a kölest vagy az amarántot, ha változatosabban szeretne étkezni. A gluténérzékenyekről érdemes tudni, hogy nagyon kell figyelniük: már egyetlen falat glutént tartalmazó étel is árthat nekik. Mindenki más pedig feldobhatja az ételeket ezek egyikével, ha időnként lecserélné a megszokottat. 

A quinoa

A legfelkapottabbak egyike mostanában a quinoa, ami főként annak köszönhető, hogy egészséges és gluténmentes gabonaféle. Gazdag komplex szénhidrátokban és fehérjékben, magas kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, réztartalmú, valamint tartalmaz B-vitamint, C-vitamint, E-t és béta-karotint. Magas fehérjetartalma miatt jó választás a vegetáriánusoknak, sportolóknak és azoknak is, akik fogyni szeretnének. Egyetlen hátránya csak, hogy nagyon drága.

A quinoa remek köretként szolgálhat halakhúsok mellé, de önmagában is megállja a helyét sós vagy édes kásában reggelire, vagy akár egy finom húsos-zöldséges saláta részeként, például egy finom sütőtökös salátához!

A köles

Jóval olcsóbb, és nemcsak gluténmentes, hanem számtalan más különleges tulajdonsággal is bír. A köles hámozott gabona, és rendkívül gazdag vitaminokban, különösen a B-vitaminban. Számos ásványi anyagot tartalmaz, rengeteg vasat és foszfort. Energiával tölti fel a testet, támogatja az anyagcserét és segít a fogyásban. Végül, de nem utolsósorban magas a rosttartalma, így hamar teltségérzetet kelt.

Készíthetünk például előételnek egy forró tejlevest kölessel, vagy desszertnek egy kókuszos kölesgolyót.

Az amaránt

Magas tápértékkel rendelkezik, gazdag fehérjében, rostban, hasznos zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Támogatja a test védekezőképességét és regenerációját, a sportolók az izomgyarapodás támogatására is használják. Jótékony hatásait nemcsak a gluténérzékenyek élvezhetik, hanem a cukorbetegek és a túlsúlyos emberek is, mivel alacsony a cukor- és glikémiás indexe is. Gabona vagy pehely formájában fordul elő.

… és még: 

Bátran fogyaszthatnak emellett a gluténérzékenyek burgonyát, különféle rizseket – basmati, barna rizs, jázmin rizs – és hajdinát is! De még a burgonyapehely, a hajdinapehely, a rizspehely, a kukoricapehely és a gluténmentes zabpehely, a puffasztott köles, a puffasztott amaránt, a puffasztott cirok és a puffasztott rizs is jól jöhet reggelire, uzsonnára!

És ha gluténmentes liszttel sütnél, ITT van néhány jó tanács!