Hobbija: meteorológus és természetfotós. Ő Bodrogi Attila, vásárhelyi pénztárosunk

2020. február 13.

8 perc olvasási idő

Majd másfél évtizede ül a hódmezővásárhelyi hipermarket pénztárában, ahol egyre többen kérdezik meg tőle fizetés közben, hogy: “Milyen idő lesz a hétvégén, Attila? ” Ők már tudják, hogy kollégánknak különleges hobbija van. Az Időkép egyik moderátora, a Vásárhely24.hu időjárás-előrejelzője imádja a viharfelhőket, a túrázást – utóbbival már kollégáit is megfertőzte. Háza udvarában saját meteorológiai állomása, facebook-oldalán pedig 18 000 követője van. Ismerjétek meg Bodrogi Attilát!

Mindannyiunkat érdekel az időjárás – egy bizony pontig. De nálad ez már sok-sok éve több annál, minthogy vajon télikabátra, vagy fürdőruhára lesz-e ma szükségünk. Hogy lettél amatőr (de profi!) meteorológus?

Ez nagyon régen kezdődött… Talán egy be nem vált előrejelzéssel. Érdekelt, hogy lehet megmondani, lesz-e eső, sütni fog-e a nap. És ha igen, mikor? Délelőtt vagy délután? Elkezdtem elolvasni az interneten, amit csak elértem. Meg kellett értenem a modellezést, a különféle légköri események jelentését, hatását. Nagyon érdekesnek találtam. Aztán az Időkép indulásakor, nagyjából 15 éve bekerültem az alapítócsapatba. Akkor még egy hobbicsoport volt, később vált komoly üzleti vállalkozássá. Ma is moderátor vagyok benne, én vagyok az egyik admin, írok bejegyzéseket is, és a saját meteorológiai állomásom által beküldött adatok is ott vannak a hőtérképen. Ott mára már végzett meteorológusok dolgoznak, de azért a sok száz amatőrnek köszönhető, hogy a legtöbb állomása az Időképnek van. Az ország minden területéről érkeznek az adatok és bárki lehet észlelő is, vagyis ha lát egy időjárási eseményt, beküldheti.

Pontosan mit csinál egy hobbi-meteorológus?

Például az Időképen adminként a beküldött információkat, fotókat nézem. Ha észreveszem, hogy hibás adat érkezik be, vagy megakadt az információ egy állomásról, jelzem. Nem mindegy, hogy hol és hogyan van beállítva egy szerkezet, ha nem megfelelően van működtetve, hamisak, torzak lesznek a mért adatok. Csak ma több tucat üzenet, levél érkezett, ezeket mind-mind megválaszolom, ahogy időm engedi. De nemcsak az Időképes csapatban vagyok benne. Létrehoztam a Dél-Alföld meteorológia facebook oldalt, ahol már 18 000 követőm van. A napi előrejelzések mellett rendszeresen posztolok érdekességeket, képeket, videókat az időjárásról, egy-egy eseményről, vagy épp arról, hogy Hódmezővásárhelyen még mindig van a kora délelőtti jégesőből.

Mi a legjobb az időjárásban?

Változatos. Bár vannak egysíkú napok, de általában történik valami. Sőt, az a legizgalmasabb! Szeretem a viharfelhőket is, engem nem zavar, ha bőrig ázom azért, hogy megörökíthessem, belemegyek. Érdekes figyelni a légnyomás-adatokat, az áramlásokat, és azokból kikövetkeztetni, hogy vajon mi fog történni az időjárásban. Mi van akkor, ha anticiklon alakítja időjárásunkat, és mikor jön hideg – vagy melegfront, ennek mi lesz a következménye. Ezt nem lehet megunni…

Ahogy mesélsz róla, kifejezetten érdekesnek és izgalmasnak érzem, bár bevallom, a felét sem értem a szakszavaknak… De a szép naplementéket, a nyári eső utáni szivárványokat, vagy a különleges formájú felhőket magam is szeretem nézni. Te is, ráadásul rendszeresen fotózol is, és nemcsak az égboltot.

Igen, a természetfotózás és a túrázás is kitölti a szabadidőmet. A Vásárhely24.hu híroldalra naponta, kétnaponta írok időjárás-előrejelzést, de a Nap képe rovatot is szerkesztem, illetve helyi természeti érdekességekről is hírt adok. Van hogy sajátot, van hogy általam válogatott képet használok fel. Sokat túrázok, gyakran a közeli Bihari-hegységbe, Erdélybe. Erről a napokban került fel egy videós cikk az oldalra. Örülök, hogy kollégáimmal már  több éve járunk túrázni. Évente néhányszor megszervezem, például az idei áprilisi, májusi túrát már előkészítettem. Nagyon szép például a Pádis-fennsíkon a krókuszvirágzás, vagy ősszel a színes erdők.

Mióta dolgozol a hódmezővásárhelyi Tescóban?

Vásárhelyi vagyok, 37 éves, és már tizennégy éve tescós. Furcsa így kimondani, de tényleg régóta. Számítástechnikai gépész technikus a végzettségem, de ebben a szakmában csak nagyon rövid ideig dolgoztam. Akkor jött egy lehetőség a vásárhelyi Tescónál és én azóta is itt vagyok. Szeretem a kollégáimat, jó a csapat, összetartunk, nincs közöttünk ellenségeskedés. Ez nagyon fontos egy munkahelyen.