Már áruházaink 90 százaléka adományoz naponta élelmiszert a rászorulóknak

2020. május 11.

6 perc olvasási idő

Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel működtetett élelmiszermentő programunk a jelenlegi, megváltozott körülmények között is zavartalanul működik. Áruházaink naponta adományozzák a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszert a rászorulóknak. Csak a vészhelyzet kihirdetése óta így összesen 552 ezer kilogramm élelmiszert adtunk át jótékony célra.

2014 óta működtetjük áruházi élelmiszermentő programunkat, és mára a hazai Tesco áruházak több mint 90 százalékából ajánljuk fel jótékony célra az élelmiszer-felesleget. A program elindításától április végéig összesen több mint 65 millió adag ételnek megfelelő mennyiségű, azaz 26 300 tonna adománnyal támogattuk a rászorulókat.

„A kötelező távolságtartás, valamint az elmúlt hetekben bevezetett egyészségügyi és biztonsági előírások kicsit megnehezítették az új áruházak bekapcsolását a programba, azonban a munkatársaim, valamint az adományokat fogadó partnerszervezetek rugalmasságának köszönhetően sikerült gyorsan megszerveznünk a folyamatok
„távvezérlését”. E-mailen osztottuk meg az érintettekkel a szükséges oktató anyagokat, információkat, a kapcsolattartást pedig a korábban megszokott személyes találkozásokról digitális megoldásokra váltottuk. Büszke vagyok rá, hogy a szokatlan körülmények sem bizonyultak legyőzhetetlen akadálynak, és így mostantól még több rászorulón segíthetünk” – mondta el Bérces Éva a Tesco Magyarország élelmiszermentő programjának kidolgozója és vezetője.

Az élelmiszermentés márciusban és áprilisban többek között Pápán, Sopronban és Dunaharasztiban indult el.

A Magyar Élelmiszerbank és a partnerszervezetek visszajelzései alapján sokan kerültek már most is nehéz helyzetbe, az elkövetkező időszakban pedig a támogatásra szoruló családok számának növekedése várható. Éppen ezért jelent számukra nagy segítséget az áruházainkból érkező rendszeres élelmiszer-adomány, amire most minden eddiginél nagyobb szükség van.

A fenntarthatóságra kiemelt figyelmet helyező vállalatként az egyik célkitűzésünk, hogy egyetlen falat
fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba. Ezért egyrészt a megelőzésre fókuszálunk, korszerű folyamatokat használunk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb árucikk maradjon a polcokon, és váljon ezáltal feleslegessé vagy rosszabb esetben hulladékká. Másrészt évek óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület stratégiai partnereként teszünk azért, hogy a még fogyasztható, ám nem eladható élelmiszert jótékony célra ajánljuk fel.

Jelenleg a 201 magyarországi áruházunkból már 185 vesz részt az élelmiszermentő programunkban, ezek közül több is az elmúlt hetekben kezdte meg az adományozást.

További részletek az élelmiszerpazarlás elleni programunkról ITT olvasható.
A programban részt vevő áruházaink térképe pedig ITT látható.