Itt a spárgaszezon sok finomsággal

2020. május 16.

4 perc olvasási idő

Ezen a hétvégén a spárga a főszereplőnk. Könnyedén, egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük a finomságokat ebből a csodás zöldségből. Akár zöld, akár fehér, a spárga finom és egészséges is! Bátran kísérletezgessünk vele!

A spárga tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatással is bír, nem hiába használták a múltban gyógyszerként. A folsav mellett fontos kálium-, rost-, B6-vitamin, A- és C-vitaminforrás. Jót tesz a 2-es típusú cukorbetegeknek, stabilizálja a veseműködést és lassítja az öregedési folyamatot. A spárgának vízhajtó hatása van, s csökkenti a puffadást. Segíti a víz és a felesleges só kiválasztását, gazdag aminosavakban, fogyasztása védi a vesét is.

Spárga parmezánnal

Hozzávalók:

  • 500 g spárga
  • 2 darab tojás
  • 2 csésze zsemlemorzsa
  • ½ csésze reszelt parmezán sajt
  • 0,3 csésze liszt
  • olaj

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Fedjük le a tepsit sütőpapírral és csepegtessünk rá néhány csepp olajat. Oszlassuk el rajta egyenletesen a zsemlemorzsát, és süssük 5 perc alatt aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, majd vegyük fel a hőmérsékletet 220 °C-ra. Keverjük össze a parmezánt a kihűlt zsemlemorzsával, majd szórjuk az egészet egy tepsire. Verjük fel a tojást egy olyan tálban, ami megtartja a spárgát. Egy másik, magasabb tálat töltsünk meg liszttel. Tisztítsuk meg a spárgát. Mártsuk a spárgát a tojásba, a lisztbe, még egyszer a tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsás-sajtos keverékben. Helyezzük tepsire a bundázott spárgákat. Süssük 10-12 percig. Tálaljuk a kedvenc mártásunkkal!


Párolt spárga vajmártással

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 15 dkg vaj
  • 2 darab citrom
  • 2 dl tejszín
  • 6 darab tojás sárgája
  • 1 kg spárga

Elkészítés:A friss spárgát megtisztítjuk, majd csipet cukorral sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A mártáshoz a tojások sárgáját tejszínnel, vízgőz felett habosra keverjük és a vajat hozzáadjuk. Sóval és citromlével ízesítjük. Külön kínáljuk, a forró spárgához.


Spárga rizottó

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 3 kanál vaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 2 dl tejszín
  • ½ kg rizs
  • 25 dkg spárga

Elkészítés: Hagyományos módon elkészítjük a rizottót. Közben a spárgákat, párolóedényben puhára pároljuk, majd felaprítjuk. A vajat felmelegítjük és rárakjuk a spárgát, majd a rizst és felöntjük a tejszínnel. Alaposan összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/