30 játék, amit imádnak majd a gyerekek

2020. július 7.

10 perc olvasási idő

A nyári szünet a feledhetetlen kalandok, felfedezések és a családi móka ideje! Ahhoz azonban, hogy valóban hasznosan teljenek az együtt töltött napok, jól jön néhány tipp. Cikkünkben 30 ötletet adunk arra, hogy hogyan fejlesszétek játszva a gyerekeket a nyári szünetben. 🙂 

 1. Szedjetek gyümölcsöt és főzzetek együtt lekvárt! Ez a foglalatosság megtanítja a gyerekeknek, hogy a kemény munkának milyen édes a gyümölcse.
 2. Élvezzétek a hűsítő záporokat. Ha elered az eső, menjetek ki együtt és táncoljatok, énekeljetek a nyári záporban! Különleges élményben lesz részetek. Ha már hosszú ideje nem esett, de jól jönne a felfrissülés, a kerti locsolót fordítsátok az ég felé, és élvezzétek a lehulló vízcseppeket.
 3. Több eső esett? Ugráljatok a pocsolyában. Ez nem csak a te családodat, de még a járókelőket is jobb kedvre deríti! 🙂
 4. Sátorozzatok a kertben! Minden gyerek imád táborozni. Miért ne szerveznétek meg a saját udvarotokban, nappalitok közepén a nyár legszuperebb sátorozását? 🙂 Elő a hálózsákokkal, elemlámpákkal, mályvacukorral és már indulhat is a kaland.
 5. Süssetek pizzát!  Használjátok alapreceptünket, a feltétnek csak a képzeletetek szabhat határt.Pizza paradicsomlével
 6. Ismerjétek fel a virágokat illatuk alapján! A különleges feladat helyszíne lehet a saját kertetek vagy egy füvészkert is.
 7. Rakjatok ki egy hatalmas puzzle-t! A közös kihívások erősítik a családi kötelékeket.
 8. Kártyázzatok vagy játszatok a kedvenc társasjátékaitokkal. Ha új játékokat is kipróbálnátok, itt találtok néhány nagyszerű tippet.
 9. Találjatok ki egy témát és rajzolja le a család apraja-nagyja! Így nem csak a gyerekek kézügyességét fejleszthetitek, de nagyszerű móka lesz látni, hogy kinek mi jut eszébe egy megadott témáról.
 10. Piknikezzetek a szabadban! Néhány finom falat, egy labda és egy frizbi és már indulhat is a kaland! A kislányotok biztosan örül majd, ha a kedvenc babáit is magával viheti, és őket is megvendégelheti. 🙂
 11. Kísérletezzetek új frizurakreációkkal! Kislányos szülőknél ez kihagyhatatlan program! Elő a fésűkkel, hajcsatokkal! Itt találsz néhány nagyszerű frizuraötletet.
 12. Építsetek homokvárat! A fiúk és lányok ugyanolyan lelkesen lapátolnak, gereblyéznek, hordják majd a vizes homokot a várépítéshez. Mivel a nagyobbak szívesen segítenek a kisebbeknek, ez igazi csapatépítő feladat!
 13. Figyeljétek meg a napfelkeltét és a napnyugtát! Szerettek korán kelni és későig ébren lenni? Akkor ez a ötlet éppen nektek szól! 🙂 Beszélgethettek közben a napról, a bolygókról és akár a világűrről is.
 14. Ültessetek fűszernövényeket! Kertészkedni izgalmas és felelősségteljes feladat. Készítsetek elő néhány cserepet, vegyetek fűszermagokat és már kezdődhet is a kaland.
 15. Segítsenek a gyerekek minden házimunkában!  Ezzel nem csak saját magukról tanulnak meg gondoskodni, de az önbizalmuk is sokat fejlődik. Az ovis korosztály hálás lesz azért, ha ugyanolyan feladatokat végezhet majd, mint a szülei. A kiskamaszokat nehezebb lesz rávenni a munkára, de ha egyszer belelendülnek, takarítás vagy mosogatás közben biztosan megnyílnak és mesélnek majd féltett titkaikról és vágyaikról.
 16. Szerepcsere – legyenek egy napig a gyerekek a főnökök! A gyerekek sokszor elábrándoznak azon, hogy vajon milyen lenne, ha végre ők mondhatnák meg a szüleiknek, hogy mit csináljanak. Miért is ne engedhetnénk ezt meg nekik egy ráérős hétvégén? 🙂
 17. Pizsiparti a gyerekek barátaival! Hívd meg hozzátok a kisfiad vagy kislányod barátait és szerezz nekik egy felejthetetlen estét.
 18. Látogassatok el egy múzeumba, ahol még nem voltatok. Rengeteg izgalmas dolgot tanulhattok ott. Számos budapesti és vidéki múzeum is kínál külön programot gyerekeknek. A Magyar Nemzeti Múzeumot például egy különleges hátizsák segítségével fedezhetik fel a családok, a Szépművészeti Múzeumban pedig több rejtély várja a legifjabb nyomozókat.
 19. Rajzoljatok krétával a járdára! Ha egy kicsit megfűszereznétek a játszóterezéseket, vigyetek magatokkal krétát! A móka és kacagás garantált. Rajzolás közben biztos sok új barátot is szereztek, hiszen mindenki kölcsön akar majd kérni tőletek néhány krétát. 🙂
 20. Szervezzetek otthon jelmezbált! A szerepjáték minden korosztály kedvence. Miért ne öltenétek jelmezt a nyári szünetben is!
 21. Gyakoroljátok a matekot legóval! Erre a számtanórára senki nem panaszkodik majd!Játékos matematika: A LEGO megtanítja a gyerekeket szorozni és osztani
 22. Fújjatok együtt szappanbuborékot! 
 23. Építsetek bunkert. Egy lepedő, amivel leteríthetitek az asztalt vagy egy nagy papírdoboz is tökéletes lehet a célra. A bunker lehet a saját éttermetek, várkastélyotok, barlangotok, tengerparti házatok – bármilyen menedék, amivé csak változtatni szeretnétek.
 24. Menjetek koncertre! A gyerekek mindenben követik szüleik példáját, tőlük tanulnak a legtöbbet. Ha nyaranta elviszitek őket koncertre, megtanulják, hogy hogyan kell ott viselkedni. Így aztán kamaszkorukban már sokkal több tudással és magabiztossággal indulnak el a barátaikkal szórakozni.
 25. Készítsetek fagylaltot házilag! Néhány egyszerű hozzávalóból mennyei finomságot készíthettek.
 26. Labdázzatok! A labda számos készséget fejleszt egyidejűleg.  A legegyszerűbb, legolcsóbb labda is megteszi. Lényeg, hogy érezzétek magatokat jól labdázás közben.
 27. Készítsetek repülőt papírból és versenyezzetek, kié repül messzebbre.
 28. Szervezzetek mozidélutánokat! Nézzétek meg kedvenc filmjeiteket és közben rágcsáljatok pattogatott kukoricát.
 29. Válogassátok ki a még jó állapotban lévő, de már feleslegessé vált/megunt/kinőtt dolgokat és ajándékozzátok oda rászoruló családoknak vagy jótékonysági szervezeteknek. Ez fejleszti a gyerekek empátiáját és közben sok hely marad fontosabb dolgoknak a szekrényekben.
 30. Próbáljátok ki a fára mászást!

Ti milyen izgalmas tevékenységet ajánlanátok még?  🙂