Kopogtatni vagy lékeltetni? – Avagy hogyan válasszunk dinnyét a Tescóban?

2020. július 14.

6 perc olvasási idő

Számos trükk és praktika forog közszájon, ha a legtökéletesebb dinnye kiválasztásáról van szó. De honnan tudjuk, hogy valóban érett az általunk kiválasztott darab? Mi segítünk, hogy a hozzánk érkező 7.000 tonna finom, lédús magyar görögdinnye közül mindenki megtalálja a kedvére valót!

Élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos lékelni a dinnyét, és a jelenlegi, fokozott óvintézkedéseket igénylő mindennapokban egyébként sem lenne javasolt ez a megoldás. Így viszont azonban kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb. Bánfi Péter, a Körös Projekt Kft. vezetője, a Tesco egyik dinnyeszállító-partnere szerint, ha kezünkbe vesszük a dinnyét és kicsit megütögetjük, éreznünk kell a tenyerünkben a rezgést. Ha rezeg, a dinnye biztosan mézédes. De ugyanígy nem szabad idegenkedni azoktól a daraboktól sem, amiknek kicsit sérült a héjuk. „A dinnye ugyanis – hasonlóan az emberi szervezethez – oda koncentrálja az energiáit, ahol a sérülés van, így a gyógyítási folyamat hatására a dinnye még édesebb lesz” – bátorítja Bánfi Péter a vásárlókat a szemre hibásnak tűnő darabok kiválasztására. Arra azonban feltétlenül figyeljünk, hogy válogatás közben is tartsuk be az aktuális higiéniai és egészségügyi útmutatásokat, hiszen a legfontosabb mindannyiunk biztonsága.

Görög, sárga, mini, magszegény – áruházaink polcain mindenki megtalálja, amit szeret. Kínálatunkban számos fajta és méret kapható a mézédes finomságból, július közepétől pedig már csak magyar származású görögdinnye lesz elérhető a zöldség-gyümölcs osztályainkon, összesen 7.000 tonna mennyiségben. Sőt, amint a termés mennyisége lehetővé teszi, a többi közép-európai áruházunk vásárlói is a magyar termelők munkájának gyümölcsét fogyaszthatják majd. Idén ugyanis várhatóan 8.000 tonna magyar dinnye érkezik a cseh, szlovák, lengyel áruházainkba.

Elkötelezettek vagyunk a hazai termelők és termékek támogatása mellett. Több száz magyarországi szállítóval működünk együtt, segítjük őket, hogy fejleszthessék vállalkozásukat, termékeiket, sőt, számos esetben vásárlóink igényeihez igazodva a szállítókkal közösen keressük a választék bővítésének lehetőségeit is.

„Technológus szakembereink partnereinkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy a hazai dinnye minél jobban megfeleljen a vásárlóink igényéknek, és széles görögdinnye-választékot fejlesztettek ki. Együttműködésünk egyik jó példája az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft. A szövetkezettel a kapcsolatunk 16 éve kezdődött. Partnerségünk lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai piacunk stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint 3 millió kilogrammot exportáltak” – mondta el Hidvégi János, a Tesco Magyarország Közép-európai beszerzője.

Érdemes megismerni, hogyan dolgozunk magyar dinnyeszállító partnereinkkel:

Partnereink tanácsai az áruházi dinnyeválasztáshoz: