Séta a földi paradicsomban – egyedi tanösvény készül Baranyában támogatásunkkal

2020. július 14.

6 perc olvasási idő

Különleges ötlet megvalósítását támogattuk “Ön választ, mi segítünk”, helyi közösségeket fejlesztő országos programunk 7. fordulójában. Egy mesebeli, Baranya megyei táj és egy lelkes társaság találkozása hívta életre a Hétágfa tanösvényt, amely Kistótfalunál visz majd – patak, tölgyek, galagonyafa mentén – a Hétágfa-ligetbe. Minden út az első lépéssel kezdődik, a tanösvény pedig egy csodás képpel indul. A festményt a falu apraja nagyja együtt készítette – számolt be róla a Bama hírportál.

A Tesco pályázatában a Hétágfa azt írta: “A legfontosabb célkitűzésünk a szemléletformálás, a természet mélyebb ismeretére és szeretetére nevelés. Egy speciális tanösvényt szeretnénk kialakítani Kistótfalu mellett, amely hosszútávú turisztikai vonzerővel ruházná fel a környéket. Szerepet kap az alkotás (az újrahasznosítás jegyében), az öngyógyítás (energetikai „tornapálya”) és a holisztikus szemlélet. A gyerekek megtapasztalhatják a felfedezés örömét, a felnőttek pedig teret adhatnának az elmélyülésnek, az önismeretnek.”

Ehhez a szuper kezdeményezéshez nyertek tőlünk támogatást. Az ősszel nyíló tanösvény startjánál pedig azóta már egy színes, óriási falfestmény várja az érkezőket. Ráadásul a tervezéstől a megvalósításig közösségi munkával készült. Az alkotóknak – gyerekeknek, felnőtteknek, kistótfalusiaknak és vendégművészeknek (Harkánytól Siklóson át Újpetréig) – köszönhetően csodás kép fogadja a Hétágfa Tanösvényre érkezőket – áll a Bama cikkében.

Míg tartottak a munkálatok, rengetegen mentek ki beszélgetni, biztatni, vagy vittek valami enni-innivalót. A csapat azt mondja, soha nem érezték még ennyire, milyen hálásak a helyiek, hogy élet van a faluban.

A kínai 5 elem rendszer alapján levegő, föld, fa, víz, tűz elemek adják az ösvény egy-egy állomásának szimbólumát. A kanyargós úton patak mellett, tölgyfák és galagonya társaságában járhatjuk majd be a különleges kirándulóhelyet. Jellegzetessége, hogy két módon látogatható: csapatos, családos interaktív túraként, valamint “magányos“, csendes elvonulásként is – írja a Hétágfa csapata ajánlójában

Mindenkinek ad valamit a Hétágfa tanösvény: a gyerekeknek a felfedezés, játék, mese és alkotás örömét. A felnőtteknek pedig elmélyülést nyújt, hogy a természetben felfedezzék önmaguk többleteit.

Képek: Hétágfa facebook oldala

Gratulálunk!