Már közel 15 000 kg adomány gyűlt össze a rendkívüli élelmiszeradomány-gyűjtő kampányunkban

2020. július 29.

8 perc olvasási idő

Büszkén számolunk be arról, hogy már közel 15 000 kg élelmiszert adományoztak vásárlóink a Tesco és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által indított rendkívüli nyári tartósélelmiszer-gyűjtő kampányban. Az augusztus végéig tartó akciónk célja, hogy a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került embereket segítsük élelmiszer-adományokkal. A kezdeményezéshez Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is csatlakozott.

A koronavírus járvány számos családot hozott rendkívül nehéz helyzetbe. Nekik nemcsak az elmúlt hónapokban volt szükségük támogatásra, de talpra állásukban a legkisebb figyelmesség is sokat számít majd az elkövetkező időszakban. Tavasszal nagy összegű élelmiszer-adománnyal támogattuk a rászorulókat: 42 millió forint értékben tartós élelmiszereket, valamint babaápolási szereket tartalmazó csomagot juttattunk el a nélkülözőknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. Azonban nem álltunk meg itt: rendkívüli, nyári tartósélelmiszer-gyűjtő akciót hirdetettünk, hogy további segítséget nyújtsunk a nehéz helyzetben élőknek. A nyár végéig vásárlóink mind a 201 magyarországi Tesco áruházban adományozhatnak élelmiszert az Élelmiszerbankon keresztül a rászorulók számára. Július 28-án Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete látogatott a Bécsi úti Tesco hipermarketünkbe, hogy vásárlásával támogassa az akciót.

„Mindig nagyon szívesen állok fontos és jó ügyek mellé. A járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítése éppen egy ilyen ügy. Öröm látni azt az összefogást és segíteni akarást, ami a Tesco és az Élelmiszerbank részéről megvalósul. Mindenkit arra biztatok, hogy bevásárlása során vegyen még egy csomag tésztát, plusz egy tábla csokit vagy rakjon a kosarába 1-2 konzervet, a rászorulóknak ezek bármelyike nagy segítség lehet”– mondta.

A rekord hosszú élelmiszergyűjtő akciónk augusztus 31-ig tart. Vásárlóink ez idő alatt mind a 201 hazai Tesco áruházban leadhatják a rászorulóknak szánt tartós élelmiszereket, például rizst, tésztát, cukrot, olajat, lekvárokat, különböző befőtteket és konzerveket, teát, kávét és kakaót is. Az adományozás folyamata egyszerű és teljesen biztonságos: az adományozóknak csupán annyi a teendője, hogy vásárlást követően az átadásra szánt élelmiszereket elhelyezik a kasszasoron kívül található, erre a célra kijelölt gyűjtőponton.

 “A Tesco működésének természetes része, hogy támogatjuk azokat a közösségeket, ahol munkatársaink, vásárlóink élnek. Büszke vagyok vásárlóinkra, akik egy hónap alatt már közel 15 000 kg adománnyal segítettek. Hálás vagyok kollégáimnak, akik többek között kreatív kihelyezésekkel igyekeznek felhívni vásárlóink figyelmét az akcióra, illetve többen közülük önkéntesként, szabadidejükben is segítik az akció sikerét. Iain Lindsay nagykövet úrnak pedig külön köszönjük, hogy ő is mellénk, vásárlóink és kollégáink mellé állt ebben a jó ügyben”– emelte ki Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője.

Minden segítség jól jön, s minden adomány fontos – erről beszélt Sczigel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

„Nagyon fontosnak tartjuk az összefogást a vállalati és civil szféra között, hisz így együtt még többeknek tudunk segíteni. Látjuk a vírushelyzet hosszú távú hatásait, látjuk, hogy a nélkülözők számára rendkívüli kihívást jelent ez az időszak. A Tesco vásárlói rengeteget tudnak segíteni akár egy kisebb adománnyal is, amit az Élelmiszerbank eljuttat a rászorulók számára. Biztosítjuk, hogy az adományok a legjobban segítsék a helyi nélkülözőket, családokat, időseket, gyermekeket. Minden adomány számít!–  mondta.

A rendkívüli helyzettől függetlenül is folyamatosan támogatjuk a rászorulókat. Élelmiszermentő programunkban naponta adományozunk még fogyasztható, de már el nem adható élelmiszert rászorulóknak. A programban áruházaink több mint 90%-a részt vesz, az élelmiszermentés elindítása óta pedig több mint 65 millió adagnak megfelelő mennyiségű élelmiszert adtunk át így jótékony célra.

A nyári tartósélelmiszer-gyűjtő akciónk a közösségek iránti elkötelezettségünk egyik jó példája. Emellett rendszeresen részt veszünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi élelmiszergyűjtő akciójában is, melyet idén télen 13. alkalommal szervezünk meg.