Így neveld önállóságra a 10 éves gyereked

2020. július 30.

5 perc olvasási idő

Mennyire vagy túl óvó szülő? Mehet már egyedül suliba a 10 évesed, vagy még mindig fogod az utcán a kezét? Elé teszed a vacsorát, vagy maga vajazza meg a kenyerét? Mennyire engeded kibontakozni, vagy inkább mindent te csinálsz meg, mert az úgy gyorsabb? Tippjeink segítenek, hogyan adj neki több teret és lehetőség az önállósodásra.

Ha egy gyereknek nincs lehetősége arra, hogy egyedül küzdjön meg az akadályokkal, új dolgokat próbáljon ki, s tanuljon saját tapasztalata alapján, akkor nem tud és nem is fog önállósodni! Pedig meg lehet tanítani a gyakorlatiasságra és olyan dolgokra, melyekért felelősséget vállalhat. Sőt, érdemes is! Tízévesen már sok mindenre képesek – nem is hinnéd, mikre!

A lányoknak és a fiúknak is érdemes az alapokat megtanítani és engedni, hogy csinálják is. Például nem lesz baj, ha megtanulja hogyan használja a mosógépet és kézzel hogyan lehet kimosni a ruhából a foltokat. Attól sem kell óvni, hogy egy szöget beverjen. Ha nem sikerül, az sem baj. Ha szülői felügyelet mellett csinálja, nem lehet probléma.

Érdemes megkérni őket arra is, hogy segítsenek a takarításban is és a konyhában. A porszívózás is lehet jó móka és tésztát gyúrni minden gyerek szeret!

Szuper program közösen kertészkedni, akár csak egy kis fűszerkertet nevelgetni egy balkonládában, amelyet utána gondozhat.

A boltba szívesen mennek a gyerekek, egy tízévesnek már nem jelenthet gondot lista alapján a kosárba tenni és az ár alapján összehasonlítani a termékeket. Ennek a tudásnak is hasznát fogja venni későbbi életében. A térképolvasásra is érdemes megtanítani őket, hogy telefon híján is tudjon tájékozódni.

Ha egy gyerek képes ellátni például egy sebet, ez is fejleszti az önellátás és függetlenség érzését. Jó ismernie az elsősegélydoboz tartalmát és azt is, hogyan kell alkalmazni a különféle kötszereket, gyógyszereket. Így másokon is tud majd segíteni és erre nagyon büszke lesz ő is és a szülei is!

A tesco.hu cikkében még több tippet találsz.