Tippek, listák a stresszmentes iskolakezdéshez

2020. augusztus 26.

5 perc olvasási idő

Mi minden kell az iskolakezdéshez? Nem könnyű észben tartani a teendőket, mindenre gondolni. Azért, hogy ne feledkezzetek el semmiről, készítettünk pár hasznos listát. Íme néhány használható tipp és tanács is, hogy hogy milyen szempontok alapján érdemes beszerezni a szükséges kellékeket.

Tolltartó, táska, tornazsák, füzetek? Na de melyikből milyet? Óriási a választék, nehéz a döntés. Pedig különösebb idegeskedés nélkül is lebonyolítható a készülődés, tovább olvasva érkezik a segítség!

Kezdjük is mindjárt a tolltartókkal: egy-, vagy kétszintes, hengeres, mégis milyet érdemes választani?  Fontos, hogy olyan tolltartót vigyen nap mint nap az iskolába a gyerek, amelyik tartós: az illesztések, varratok ne engedjenek el, jól működjön a cipzár, és a gumiszalagok a helyükön tartsák a ceruzákat, de ne legyen túl nagy és túl nehéz sem.

Ha a tolltartó beszerzésén túl vagytok, akkor azt még meg is kell tölteni. Mégis mi legyen benne? Szerencsére már vannak olyan tolltartók is, amelyekben előre be vannak készítve az íróeszközök. Így nem kell egyesével összeválogatni a szükséges tollakat, ceruzákat, radírt, hegyezőt és persze a körzőt, szögmérőt, vonalzókat. Ezekben azonban sok szükségtelen tárgy is lehet, ezért érdemes a tanároktól kapott listát alapul venni.

TIPP: Azt tudtad, hogy léteznek speciálisan a balkezes gyermekek számára készített tollak, vagy olyan tollak is, amelyekkel speciálisan az elsősök tanulnak írni?

Az iskolatáska az egyik alapvető tárgy, amely rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen. Azon túl, hogy szeresse a gyerek, minden bele kell, hogy férjen és az sem árt, ha évekig bírja. A klasszikus méret az A4-es és jó, ha a táskának merev fala van, így a tárgyak benne rendszerezetten a helyükön maradnak. De választhatsz gurulós iskolatáskát is, amit nem kell a hátán cipelnie a gyereknek. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a megfelelő iskolatáska kiválasztásának szempontjairól.

Ha szeretnél még több időt megtakarítani, válaszd az előre összekészített iskolai felszereléseket: az iskolatáskához ekkor tornazsákot, kulacsot, uzsonnásdobozt és tolltartót is kaptok.

Rengeteg eszköz szükséges még a kreatív rajz- és technikaórához a normál füzeteken és íróeszközökön felül: festékek, kréták, ragasztó, gyurma, rajzlap, hurkapálca, színes papírok, filctollak, szövegkiemelők, zselés tollak, ecsetek, műanyag vizespohár a festéshez (olyanok is kaphatók, amelyeket nem lehet véletlenül felborítani). Mindezek mellé kell még egy hosszabb póló vagy köpeny, hogy gyereked ruhája tiszta maradjon.

A tanszereken kívül van, ahol váltócipőt is használnak a gyerekek az iskolában, így annak a gondos kiválasztása és beszerzése is rátok vár. A táskába ne felejtsetek betenni kulcstartót, zsebkendőt és ragtapaszt, esetleg antibakteriális gélt. Ha minden megvan, már csak az ünneplő ruhát kell ellenőrizned, nem nőtte-e ki a gyerek tavaly óta 🙂

Még több praktikus tanácsot és listát találsz a tesco.hu cikkében.