Franciás hangulatban – leves, csirkesült, saláta és süti az asztalon

2020. szeptember 5.

6 perc olvasási idő

Tudod, milyen a klasszikus francia hagymaleves? És hogy milyen könnyen elkészíthető egy finom vajas sütemény? Ezen a hétvégén franciás stílusban jöttünk és hoztunk finomságokat. Kedvenc franciasalátánkat és egy pompás csirkeételt is kipróbálhattok velünk. Kezdjünk bele!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 3 dl tejszín
  • 3 fej hagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csipet snidling
  • 1 l húslé
  • 10 dkg átszitált liszt

Elkészítés: A hagymát megpucolom, félbe, majd halvány szeletekre vágom. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztom, majd hozzáadom a hagymát. Befedem, majd 10 percig hagyom párolódni. Közben persze, időnként kavarok rajta néhányat. Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett, karamellizálom a hagymát. Iskola függő, hogy mennyi időt kell szánni erre a műveletre, de a leves ízét tesszük kockára, ha nem vagyunk elég türelmesek. Negyed óra elteltével a hagyma már elveszti a tartását és aranyszínűvé válik. Nagyon oda kell figyelni, hogy véletlenül se égjen le sehol. Ekkor hozzáadom a lisztet, felöntöm a forró levessel, alaposan elkeverem, majd közepes tűzön, még negyedórát főzöm. Ezután sózom, borsozom. Alaposan leturmixolom és hozzáadom a tejszínt.


Francia csirke gombával

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 1 kk paprika
  • 6 darab csirkemell
  • 10 dkg gomba
  • 1,2 dl bor
  • 3 dl krémleves por (gombakrémleves)
Elkészítés: A melleket kicsontozzuk, a gombát felszeleteljük. Sózzuk meg a húst, bőrös oldalával felfelé fektessük tepsibe. Keverjük a bort az elkészített gombakrémlevesbe, tegyük bele a gombát, majd öntsük a csirkére. Süssük közepes hőfokon (180 C°) 60-75 percet, majd szedjük ki a csirkét. A levét öntsük serpenyőbe, majd keverjük hozzá a tejfölt. Melegítsük fel, de ne forraljuk. Tálaljuk a csirkére kanalazva a mártást, körítsük főtt rizzsel.

Kedvenc franciasalátám

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 40 dkg burgonya
  • 1 csipet citrom leve
  • 10 dkg alma
  • 1 tubus majonéz
  • 30 adag sárgarépa
  • 2 kanál Tesco Finest dijoni mustár fehérborral
  • 1 kk porcukor
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 10 dkg ecetes uborka
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg fehérrépa

Elkészítés: A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket jól összekeverjük. Így meg is lesz a tartár mártásunk. Kifőzzük a zöldségeket, delikátos vízben (krumplit, répát, zöldséget, borsót). Amíg ezek megfőnek és kihűlnek, addig belekeverjük a tartárba az apróra vágott savanyú uborkát és almát. Mikor kihűlt a megfőzött zöldség, apró kockákra vágjuk a krumplit, répát, zöldséget és a borsóval együtt belekeverjük a tartárunkba. Kész is vagyunk. Betesszük a hűtőbe. Két napig fogyasztható.


Francia vajas sütemény

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 50 dkg liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 kanál víz
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1 centis vastagságra kinyújtjuk. Tetszőleges kiszúróval kiszúrjuk, és tepsire rakjuk. Tetejét tojássárgával megkenjük, és 120 fokon, 20 percig sütjük. Lekvárral ragaszthatjuk. Nagyon sokáig friss marad.

 

Bon appétit!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/