Szomszédolós receptek: szlovák, cseh és szerb finomságok

2020. szeptember 19.

6 perc olvasási idő

Most nem nagyon utazunk – de a konyhába varázsolhatjuk a világ ízeit. A francia és olasz kiruccanás után ezen a héten három szomszédunktól hoztunk egy-egy egyszerű-nagyszerű receptet. Egy jó sztrapacska, egy tarkedli és egy ajvár a friss kínálat – ígérjük, nem kell hozzájuk szótár!

Szlovák juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 kg burgonya
  • 3 kanál Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 10 dkg szalonna (császár)
  • 20 dkg juhtúró

Elkészítés: Az olajon kisütjük az apróra vágott füstölt szalonnát. A burgonyát lereszeljük, vagy zöldség-darálon ledaráljuk. Összekeverjük a tojással, sóval, borssal, kurkumával, liszttel, míg keményebb nokedli tésztát nem kapunk. Bő, forró, sós vízben főzzük, amíg a nokedlik fel nem jönnek a víz színére. Ne főzzük túl, mert elázik. Inkább kevesebbet tegyünk egyszerre a vízbe. A galuskákat a szalonnazsiradékba keverjük. Hozzáadjuk a tejfölös juhtúrót, és ezzel is elkeverjük. Sütőben jól átmelegítjük. A tetejére aki szereti, tehet még kaprot.


Lencsés-spenótos tarkedli (cseh fánk)

Hozzávalók:

  • 1 csésze vörös lencse
  • 2 marék bébispenót
  • 1 gerezd fokhagyma (Egy évesnél idősebb gyerekeknek.)
  • víz (1/3 csésze)
  • 2 kanál tönköly búza liszt
  • egész kömény (teáskanál)
  • 1 csipet kurkuma

Elkészítés: A lencsét megmossuk, fazékba tesszük, felöntjük vízzel és körülbelül 15 – 20 percig főzzük. Leöntjük róla a vizet. Az összes hozzávalót – a spenót kivételével – mixerben lágy, félig folyékony állagúra mixeljük. Egy kevés vizet teszünk hozzá, ha nagyon sűrű. A spenótleveleket vékony csíkokra vágjuk és óvatosan a tésztához keverjük. Mindkét oldalát körülbelül 2 percig sütjük, mint a tarkedlit. Joghurttal vagy dippel tálaljuk főételként, illetve zöldség mellé körítésként.


Szerb paprikamártás (ajvár)

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 2 kanál ecet
  • 3 kg paprika
  • 50 dkg hagyma
  • 5 kanál pirospaprika

Elkészítés: A paprikákat negyed órára forró sütőbe teszem és lehúzom a ráncos bőrét. A hagymával és pár gerezd fokhagymával együtt apróra vágom és kevés olajban, 5 percig kevergetve párolom. Kihűlés után, szép lassan belekeverem a többi olajat és a paprikaőrleményeket. Sóval és ecettel ízesítem. Kis üvegekbe töltöm és fél óráig sterilizálom.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/