Karácsonyra hangolódva – halászlé, hókifli és puncs

2020. december 19.

7 perc olvasási idő

Elérkezett az aranyvasárnapi hétvége. Meggyújtjuk a várakozás  – advent – negyedik gyertyáját; immár teljes fényben készülünk a Szentestével megkezdődő karácsonyi ünnepkörre. Receptgyűjteményünket három klasszikussal zárjuk: halászlé, diós hókifli és ünnepi puncs a terítéken. Ezzel kívánunk további jó tervezést!

Karácsonyi halászlé

Hozzávalók:

  • 1 ízlés szerint tengeri só
  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab zöldpaprika
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 kanál őrölt pirospaprika
  • 2 darab pontyfilé

Elkészítés: A pontyot a fejétől, uszonyától és farkától megszabadítom. A halat felszeletelem és a szép szeleteket félrerakom. Ezután a vöröshagymával együtt felrakom főni az aprólékot. Hozzáadom a felaprított paprikát és paradicsomot. Amíg az alaplé elkészül, a felszeletelt pontyokat enyhén olajba, sóba és pirospaprikába pácolom. Ezután a kész alaplevet kipasszírozom szálkamentesen, majd kb. 3 liter vízzel hígítom. Felforralom, és belehelyezem a pácolt halszeleteket, majd kb. 20 percig főzöm. Az utolsó 10 percben teszem rá az őrölt pirospaprikát és a pontyban lévő tejet, vagy ikrát. Nagyon finom, kiadós és sűrű lesz.

Tipp: Ha nagyobb pontyot vásárolunk, akkor érdemes filézni a halat, majd beirdalni, és 2-3 ujjnyi darabokra vágni. Így filézett lesz a halászlevünk, ami azért jó, mert szinte szálkamentes.


Diós hókifli

Hozzávalók:

  • 1 darab tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 darab tojás (sárgája)
  • 20 dkg porcukor
  • ½ darab citrom (héja)
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg dió (darált)

Elkészítés: A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd fél korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapíron, előmelegített sütőben, 10 percig sütjük, 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.


Hagyományos karácsonyi puncs

Hozzávalók:

  • 0.7 l szőlőlé (piros)
  • 0.4 l víz
  • narancslé
  • citromlé
  • 100 g kristálycukor
  • 4 darab egész fahéj
  • 4 szem egész szegfűszeg
  • fagyasztott erdei gyümölcs mix (vagy friss gyümölcsök szeletelve)

Elkészítés: A gyümölcs kivételével minden  összetevőt egy nagy edénybe rakunk és forraljuk fel őket. Ha a kertben, teraszon szeretnénk felszolgálni, épp csak annyira tartsuk melegen, hogy fogyasztható legyen, de ne forrjon tovább. A gyümölcsöket az ital pohárba öntésekor vagy előre is belehalmozhatjuk a puncsba.

Tipp: ha még ízletesebbé szeretnénk tenni a karácsonyi puncsot, használhatunk gyümölcs- vagy fekete teát, esetleg narancslét is a víz helyett, illetve mellett!

További karácsonyváró receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/