7 perc olvasási idő
Akár szűk körben, akár tágabb családdal, barátokkal töltjük idén az ünnepet, jól jön egy olyan menüsor, ami nem kíván több napos sürgés-forgást a konyhában, de változatos és ízletes fogásokat eredményez. Ezért most egy gazdagon zöldségelt májgombóc leves, egy különleges, barackkal töltött karaj és egy sereg túrós-vaníliás mascarpone tortácska kerül a képzeletbeli asztalunkra. Mindenki talál magának kedvencet e sorból, úgyhogy érdemes mindhármat elkészíteni!
Zöldségleves májgombóccal
Hozzávalók:
- 1 csipet tengeri só
- 1½ kanál finomliszt
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 dl tejszín
- 1 darab vöröshagyma
- 2 kanál zsír (vagy olaj)
- 40 dkg vegyes zöldség
- 1 darab fehérrépa
- 1 csipet ételízesítő
- 2 darab sárgarépa
- 15 dkg májgombóc (fagyasztott)
Elkészítés: A sárga- és fehérrépát karikára vágjuk, a karalábét pedig hasábokra, majd a zsíron kicsit megpirítjuk őket. Amikor kezd színe lenni, jöhet rá a liszt, és felöntjük vízzel. Beletesszük az ételízesítőt, sózzuk és visszatesszük főni. Ezután kerülnek bele a friss zöldségek forrás után, a májgombóc viszont majd csak akkor, amikor már szinte megfőtt a levesünk. Tejszínnel dúsítva tálaljuk.
Barackos karajrolád
Hozzávalók:
- 1 kg sertéskaraj
- 2 kanál olívaolaj
- 20 dkg szalonna
- 20 dkg marhalábszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 szem aszalt barack
- 8 dkg dió
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1 adag só
Elkészítés: Először elkészítjük a pácot: az olívaolajat összekeverjük a kakukkfűvel, a fokhagymával és a borssal. A karajt vékonyra szeleteljük és bedörzsöljük a páccal. A diót durvára, az aszalt barackot finomra vágjuk. Ezt a tölteléket egyenletesen elsimítjuk a karajszeleteken és felcsavarjuk. A marhahúst és a szalonnát hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A karajt becsavarjuk a marhahús-, majd a szalonnaszeletekbe. Vastag cérnával vagy madzaggal kötözzük, hogy sütés közben ne essen szét. A karajroládot hosszúkás tepsibe tesszük, és 180˚C-on lefedve 60 percig sütjük. Ezután levesszük róla a fóliát vagy fedőt és még 10 percig sütjük, hogy a szalonna jól megpiruljon.
Mini sajttorta
Hozzávalók:
- 2 kanál szezámmag
- 3 kanál kókuszreszelék
- 1 kanál méz
- 1 kanál vaj
- 1 adag meggy
- 30 dkg tehéntúró
- 1 csipet só
- 100 g kristálycukor
- 2 darab tojás
Elkészítés: A száraz hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, majd simára keverjük. Az így elkészült tésztát elosztjuk egy szilikon muffinforma 6 mélyedésében. Egy-egy formát egyharmadig töltünk meg. A túrót, a cukrot és a sót a robotgép táljába tesszük. Keverni kezdjük, közben hozzáadjuk a tojást. Tovább keverjük, amíg a massza egészen sima nem lesz. A krémet a tortalapokra simítjuk és 180˚C-on 10 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Most készítsük el a krémet! A mascarponét robotgépben habosra keverjük a cukorral. A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk, és a krémbe keverjük. A kész krémet habzsákba töltjük, és ennek segítségével a kihűlt tortácskákra nyomjuk. Gyümölccsel díszítjük.
További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/