Pompás ünnepi menü zöldséggel, gyümölccsel, karajjal, sajttortával

2020. december 26.

7 perc olvasási idő

Akár szűk körben, akár tágabb családdal, barátokkal töltjük idén az ünnepet, jól jön egy olyan menüsor, ami nem kíván több napos sürgés-forgást a konyhában, de változatos és ízletes fogásokat eredményez. Ezért most egy gazdagon zöldségelt májgombóc leves, egy különleges, barackkal töltött karaj és egy sereg túrós-vaníliás mascarpone tortácska kerül a képzeletbeli asztalunkra. Mindenki talál magának kedvencet e sorból, úgyhogy érdemes mindhármat elkészíteni!

Zöldségleves májgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  •  kanál finomliszt
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 dl tejszín
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 kanál zsír (vagy olaj)
  • 40 dkg vegyes zöldség
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 csipet ételízesítő
  • 2 darab sárgarépa
  • 15 dkg májgombóc (fagyasztott)

Elkészítés: A sárga- és fehérrépát karikára vágjuk, a karalábét pedig hasábokra, majd a zsíron kicsit megpirítjuk őket. Amikor kezd színe lenni, jöhet rá a liszt, és felöntjük vízzel. Beletesszük az ételízesítőt, sózzuk és visszatesszük főni. Ezután kerülnek bele a friss zöldségek forrás után, a májgombóc viszont majd csak akkor, amikor már szinte megfőtt a levesünk. Tejszínnel dúsítva tálaljuk.


Barackos karajrolád

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 kanál olívaolaj
  • 20 dkg szalonna
  • 20 dkg marhalábszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 szem aszalt barack
  • 8 dkg dió
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 adag 

Elkészítés: Először elkészítjük a pácot: az olívaolajat összekeverjük a kakukkfűvel, a fokhagymával és a borssal. A karajt vékonyra szeleteljük és bedörzsöljük a páccal. A diót durvára, az aszalt barackot finomra vágjuk. Ezt a tölteléket egyenletesen elsimítjuk a karajszeleteken és felcsavarjuk. A marhahúst és a szalonnát hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A karajt becsavarjuk a marhahús-, majd a szalonnaszeletekbe. Vastag cérnával vagy madzaggal kötözzük, hogy sütés közben ne essen szét. A karajroládot hosszúkás tepsibe tesszük, és 180˚C-on lefedve 60 percig sütjük. Ezután levesszük róla a fóliát vagy fedőt és még 10 percig sütjük, hogy a szalonna jól megpiruljon.


Mini sajttorta

Hozzávalók:

  • 2 kanál szezámmag
  • 3 kanál kókuszreszelék
  • 1 kanál méz
  • 1 kanál vaj
  • 1 adag meggy
Töltelék:
  • 30 dkg tehéntúró
  • 1 csipet 
  • 100 g kristálycukor
  • 2 darab tojás
Krém:
75 dkg mascarpone
2 bögre porcukor
1 rúd vaníliarúd

Elkészítés: A száraz hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, majd simára keverjük. Az így elkészült tésztát elosztjuk egy szilikon muffinforma 6 mélyedésében. Egy-egy formát egyharmadig töltünk meg. A túrót, a cukrot és a sót a robotgép táljába tesszük. Keverni kezdjük, közben hozzáadjuk a tojást. Tovább keverjük, amíg a massza egészen sima nem lesz. A krémet a tortalapokra simítjuk és 180˚C-on 10 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

Most készítsük el a krémet! A mascarponét robotgépben habosra keverjük a cukorral. A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk, és a krémbe keverjük. A kész krémet habzsákba töltjük, és ennek segítségével a kihűlt tortácskákra nyomjuk. Gyümölccsel díszítjük.

 

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/