Ízek, imák, farsang 2021

2021. január 9.

7 perc olvasási idő

Túl vagyunk Vízkereszt ünnepén, ami a hagyomány szerint Jézus első csodatételére is emlékeztet: ekkor változtatta a vizet borrá a kánai menyegzőn. A vízszentelés szokása Jézus megkeresztelésére utal, de a napkeleti bölcsek megjelenését is ehhez a naphoz, január 6-hoz kötjük. Ekkor bontjuk le a karácsonyfát. Ugyanekkor idén is hagyományosan, de a megszokottnál most jóval csendesebben elindult a farsangi időszak. Azért maradtak jó lehetőségeink az ünneplésre: például a közös étkezések alkalmával becsempészhetjük az ünnep vigasságát, színeit, ízeit, imáit – otthonunkba, asztalunkra. 

Kocsonya

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 50 dkg sertéscomb
  •  kg kocsonyahús

Elkészítés: A jó kocsonya, a sertés porcos, bőrös, enyvanyagokban gazdag részeiből készül. A hozzávalókat gondosan megtisztítjuk, a bőröket megkaparjuk. Ha szükséges, megperzseljük. Ezután annyi vízben, hogy bőségesen ellepje, a sertéscombbal, a megtisztított zöldségekkel, a hagymával, a fokhagymával együtt, sóval és egész borssal ízesítve feltesszük főni. Miután felforrt, leszedjük a képződött habot, majd lassan, gyöngyöztetve, mintegy 4 órán keresztül főzzük. Akkor jó, ha a leve a felére apadt és a csontokról a hús, meg a bőr, szinte magától leválik. Ezután levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk és a tetejéről leszedjük a felesleges zsírt. A kocsonyát leszűrjük, a benne főtt húsokat kisebb darabokra vágjuk és elosztjuk a tányérokban. Rámeregetjük a leszűrt kocsonyalevet és hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen.


Sörben sült csülök

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl étolaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 darab füstölt csülök (nyers hátsó)
  • ½ l világos sör

Elkészítés: Egy-két nappal az elkészítés előtt bepácoljuk a csülköt: sózzuk, majd az olajban elkevert borssal, köménnyel és egészen finomra vágott fokhagymával megkenegetjük. Egy tálban lefóliázva a hűtőbe tesszük. Sütés előtt egy órával egy kisebb tálba/tepsire helyezzük a csülköt és ráöntjük a sört. Annyit, hogy teljesen ellepje. (Azért indokolt a minél kisebb tál használata, hogy könnyebben ellepje a sör.) Így hagyjuk állni egy óra hosszat. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A csülköt áttesszük egy nagyobb sütőedénybe, rálocsoljuk a sört, lefedjük és így sütjük 2 órán át. Közben megnézzük, locsolgatjuk saját pecsenyelevével. A végén fedő nélkül pirítjuk, nagyjából fél órán át. (Időnként ellenőrizzük, mennyire pirul, nehogy odaégjen.)


Farsangi fánk másképpen

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 2 dl tej
  • 3 dl étolaj (sütéshez)
  • 3 darab tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 80 dkg finomliszt

Elkészítés: Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben. A langyos, átszitált liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk a felfuttatott élesztőt. A meggyúrt tésztát tegyük egy kelesztő tálba, takarjuk le konyharuhával és másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezután félbehajtjuk és újra nyújtjuk. Kiszaggatjuk és langyos helyen, letakarva, még egy bő órán át kelesztjük. A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része kerüljön. Bő, forró olajban kezdjük sütni és letakarjuk. Megfordítás után, nem kell már letakarni. Sütőrácsra, vagy papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk és megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!