Fiatalok animátor képzésére nyert tőlünk támogatást a Káposztási Családok Egyesülete

2021. január 19.

10 perc olvasási idő

Mihez kezd egy helyi közösség, ha a tavaszi, hosszúra nyúlt karantén után azzal szembesülnek a környéken élő családokkal, hogy elfogyott a szabadság, nem tudni, mi lesz nyáron a gyerekekkel? Smohayné Simon Gyöngyvér, a Káposztási Családok Egyesületének alapítója összekötötte a tanácstalan családokat az élmények és nyári munka után áhítozó fiatalokkal, és közösen nagyszerű 3 hetes tábort szervezett a környéken élő gyerekeknek. Tapasztalataikat most tovább fejleszthetik az ˝Ön választ, mi segítünk” programunkban elnyert támogatás segítségével – tavasszal ugyanis animátor képzést indítanak a fiataloknak.

Hogyan jött az ötlet, hogy pályázzatok a Tesco helyi közösségeket támogató programjára?

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, és több ismerős, tag is szólt, mert a közösség szóról mi, Káposztási Családok Egyesülete (KCSE) jutottunk eszükbe. Kb. egy éve érett meg az a gondolat, hogy 10 éves közösségépítő tapasztalatainkat, tudásunkat szeretnénk minél szélesebb körben, mind a helyiek, mind a fiatalok, mind akár más kerületek, városrészek lelkes közösségépítőivel valamilyen képzés formájában megosztani. Ez a vágy egyre erősödött, majd elindultunk egy olyan úton, ahol a helyi fiatalokkal együtt szereztünk a helyi gyerekeknek óriási örömet a nyári gyerekprogramjainkkal. Mindenkinek nagyon jó élmény volt. Tehát az ötlet, a vágyunk kiforrott, hogy szeretnénk a fiataloknak egy ehhez kapcsolódó kis képzést tartani, a következő nyár előtt. Ehhez viszont támogatásra volt szükségünk.

Miért éppen ezzel az ötlettel, tervvel jelentkeztetek az “Ön választ, mi segítünk” aktuális fordulójára?

A fiatalok a jövő, és mi nagyon szeretünk a fiatalokkal együtt dolgozni. A hosszú karantén után megláttunk egy olyan értékrést, egy olyan lehetőséget, amivel egyszerre tudunk jót tenni a gyerekekkel, a fiatalokkal és a családokkal. Rengeteg családdal vagyunk kapcsolatban, és a tavaszi karantén után sok szülőnek elfogyott a szabadsága, úgy indultak neki a nyárnak, hogy nem tudták, mi lesz a gyerekeikkel. Ez szívfacsaró volt, és elindította a gondolatokat, hogy segíthetnénk.

Sok-sok fiatallal vagyunk kapcsolatban, az ő részükről meg az az igény jött, hogy szervezet kellene nekik, ahol közösségi szolgálati idejüket tölthetik, illetve nyári munkára lenne szükségük. Felmerült az is, hogy szívesen vállalnak gyerekvigyázást, mi pedig ugye kapcsolatban vagyunk sok családdal, ahol gyerekvigyázásra vagy éppen táborokra szükség lehet. Ezt hangoltuk össze, ami az összes szereplőnek tetszett. Felmértük az igényeket, melyik 3 hét legyen nyáron ez a lehetőség, és hogy a fiatalok, az ifik is mikor tudnak csatlakozni.

A 3 hetes együttlétet gondos előkészület előzte meg – minden ifivel találkoztunk, illetve bevontuk őket a játékok összegyűjtésébe, interaktív munkába, komoly beosztást készítettünk, mely nap mely ifik, gyerekek jönnek. Minden napot mentorálással indítottunk: kire, mire, hogy figyeljünk, ki- kinek legyen az őrangyala, kinek mi a dolga. Majd minden nap végén megbeszéltük a tapasztalatokat – személyesen illetve még otthonról is, az erre létrehozott messenger csoportban. Ez volt az előzmény, ami után megfogalmazódott bennünk, hogy hasznos lehet a nyáron megtapasztaltakra épülő képzést indítanunk a fiataloknak. Legnagyobb örömünkre pedig a zsűri is díjazta elképzeléseinket.

Fel tudod idézni azt a pillanatot, amikor kiderült, hogy nyertetek? 

Nagyon örültem, éppen egy családi fotózáson kaptam a telefonhívást egy ismerőstől. A fotózásnak szervezője voltam, ezért a telefonom is be volt kapcsolva, de a legelején a mi családunkról is készültek képek, az egyik utolsó fotó beállítása előtt megkaptam a hírt, nagyon örültem, majd ledobtam a telefont és nagyon mosolyogtunk mindannyian. 🙂

Mesélj a képzésetek lényegéről!

Programunk elsősorban azt tanítja, hogy legyünk jelen. Akkor működik minden, ha teljesen jelen vagyunk, ha csapatban működünk, ha jól le tudjuk osztani a feladatokat. Szeretnénk, ha felkészültek lennének a fiatalok például abban, hogy mit csinálunk sérülés esetén, hogy kezelünk konfliktust a gyerekek közt, hogy kezeljük a lelki bánatot, hogy vonunk be nehezen oldódó gyereket, stb. Legyenek képesek egymást ügyesen figyelmeztetni, ha valaki nem jól van jelen (Óhatatlan, hogy nagyon összebarátkoznak az ifi segítők is és ez igazán remek, csak ha a figyelmet ilyenkor a gyerekektől veszik el, az nem jó.) Célunk, hogy folyamatában legyenek képesek látni egy rendezvényt, közösségi alkalmat, az ötlettől a megvalósításon át az utómunkákig és hogy hosszú távon tudjanak közösséget építeni a saját helyükön, csapatjátékosokká váljanak, amit akár a későbbiekben egyetemen, munkahelyen, saját családalapításkor is tudnak használni. Szeretnénk, hogy a képzést elvégezve, és azt mintegy ajánló levélül is használva, jó helyekre tudjanak menni (akár partnereinkhez) közösségi szolgálatozni animátor területen is, illetve nyári munkát vállalni.

Mikor indul a megvalósítás, ami a gyakorlatban hogyan fog kinézni?

A képzés vezetői: dr. Darvas Anikó evangélikus missziós lelkész és mentálhigiénés szakember és pszichodrámaasszisztens és Smohayné Simon Gyöngyvér rendezvényszervező, közösségépítő, festő, a KCSE alapítója. Mindkettőnknek nagy tapasztalata van a közösségi élet szervezésében és a fiatalokkal való együttműködésben terén. Már számos korábbi közös projekt van mögöttünk, amiben nagyon hatékonyan és kreatívan tudtunk együtt dolgozni. Bízunk benne, hogy személyesen tudjuk indítani a képzést, de legrosszabb esetben online.

Smohayné Simon Gyöngyvér

 

dr. Darvas Anikó

2 turnust tervezünk indítani:

Időpontok:

 1. csoport: március 6., április 3., április 10., május 1.
 2. csoport: május 22., június 5., június 12., június 19.

Helyszín: KCSE GRUND, a Káposztási Családok Egyesülete irodája

Időtartam: összesen 2×4 alkalom, alkalmanként 2,5-3 óra

Csoportlétszám: 12-15 fő

Témák és szervezetek, akiket bevonnánk:

  • rendőrség  – csoportos közlekedés, balesetmegelőzés
  • elsősegélynyújtás – védőnők
  • kommunikáció – kommunikációs szakember
  • játékvezetés, játékismeret
  • figyelő jelenlét, együttérző kommunikáció
  • konfliktuskezelés, önismeret, “felelős vagyok”, vezetőnek lenni – átmenet a felelőtlen jófej és a diktátor között
  • alapvető higiéniai ismeretek
  • mini jogi ismeretek, mit kell megbeszélni, mikor “munkát” vállalok

Kiket várunk?

9-12. osztályos fiatalokat

Számukra ingyenes a lehetőség, de a jelentkezést helyfoglalási díjjal kell biztosítaniuk, melyet a képzés végén visszakapnak.

Jelentkezés: február közepétől, egy űrlapon keresztül, melyben pár sorban egy kis bemutatkozást és motivációk megfogalmazását is fogunk kérni. Hamarosan a www.kaposztasicsaladok.hu oldalon és a Káposztási Családok Egyesülete facebook oldalán is megtalálható lesz a felhívás, valamint eljuttatjuk a helyi középiskolákba is, de szinte biztosak vagyunk abban, hogy az ifiken keresztül terjed majd a legjobban a híre. Amennyiben többen jelentkeznek, mint ahány főt tudunk fogadni, mi választjuk ki a résztvevőket. A képzés végén játékdélutánt szervezünk gyerekeknek, ami egyben “vizsga” az ifiknek.