Jól enni, jól lenni – egészséges receptajánló nektek

2021. február 1.

6 perc olvasási idő

Jól enni, jól lenni kampányunkban legutóbb megismerkedhettetek egészséges termékeinkkel, most pedig elhoztuk a belőlük készíthető finom és egészséges fogások receptjeit. Érdemes kipróbálni!

Avokádóban sült tojás teljes kiőrlésű pirítóssal és zöld smoothie-val

Elkészítési idő: 30 perc
2 adag

Hozzávalók:

A sült avokádóhoz:
• 1 db nagy, érett avokádó
• 2 db Tesco közepes méretű BIO tojás
• friss, aprított koriander
• só, bors
• 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér

Smoothie:
• 400 ml mandula- vagy kókuszital
• 1 db banán
• 1 ek mogyoróvaj
• 4 bögre friss bébispenót

Elkészítés:
1. Vágjuk fel hosszában az avokádót, távolítsuk el a magját, majd egy kiskanál segítségével vájjunk
nagyobb lyukat a gyümölcs közepébe.
2. Óvatosan törjük fel a tojásokat az avokádó közepébe úgy, hogy a sárgájuk lehetőleg egyben
maradjon. Sózzuk és borsozzuk meg.
3. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 175°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20
percig. Akkor készült el, ha a tojásfehérje megszilárdult, és már nem áttetsző.
4. Közben száraz, forró serpenyőben pirítsuk meg a kenyérszeleteket mindkét oldalukon 3-3
perc alatt.
5. Készítsük el a smoothie-t: hámozzuk és daraboljuk fel a banánt, mossuk meg a spenótot, majd
turmixoljuk simára a hozzávalókat.
6. Szórjuk meg a sült avokádót korianderrel, majd tálaljuk a pirítóssal és a smoothie-val.


Házi hummusz olívaolajjal

Elkészítési idő: 40 perc
2-4 adag

Hozzávalók:
• 2 csicseriborsó-konzerv
• ½ tk sütőpor (konzerv csicseriborsó esetén)
• 1 citrom leve
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• ½ tk finomszemű tengeri só
• 125 g tahini (szezámpaszta)
• 3 ek hideg víz
• ½ tk őrölt kömény
• 2 ek Tesco BIO extra szűz olívaolaj
• friss petrezselyem
• 1 tk őrölt édesnemes pirospaprika

Elkészítés:
1. A csicseriborsót szűrjük le és hagyjuk lecsepegni. Főzzük puhára a sütőporral együtt nagyjából
20 perc alatt. Ha elkészült, szűrjük le, majd folyó víz alatt alaposan öblítsük át.
2. Tegyük a fokhagymát, a citromlevet, a tahinit, a köményt, a sót és 1 evőkanál olívaolajat késes
aprítógépbe, és aprítsuk homogén masszává. Ha elkészült, adjuk hozzá a főtt csicseriborsót, és
turmixoljuk simára.
3. Így tálaljuk a hummuszt: locsoljuk meg olívaolajjal, majd díszítsük friss, szeletelt
petrezselyemmel és paprikával.


Gluténmentes citromszelet mandula- és kókuszlisztből, juharsziruppal

Elkészítési idő: 30 perc + 3,5 óra hűtés

9 adag

Hozzávalók:

Tészta:
• 150 g finomra őrölt mandulaliszt
• 50 g kókuszliszt
• 50 ml juharszirup
• 80 ml kókuszolaj
• 1 csipet só

Krém:
• 4 db tojás
• 2 db Tesco BIO citrom leve
• 1 tk friss citromhéj
• 100 ml juharszirup
• 1 ek kókuszliszt

Elkészítés:
1. Keverjük össze az alap hozzávalóit egy tálban, amíg teljesen össze nem állnak. Öntsük a
keveréket 20×20 cm-es sütőformába, majd az ujjunk segítségével nyomkodjuk a forma aljába.
Süssük 15 percig 180°C-ra előmelegített sütőben.
2. Közben keverjük krémesre a tojásokat a többi összetevővel együtt, a kókuszliszt kivételével.
Végül adjuk hozzá az átszitált kókuszlisztet és keverjük habosra.
3. Ha megsült az alap, azonnal öntsük rá a krémet. Állítsuk a sütő hőfokát 165°C-ra, és süssük a
süteményt kb. 20 percig. A krém ezen a ponton nem teljesen szilárd, puding állagúnak kell
lennie.
4. Hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten 30 percig, majd tegyük a hűtőbe további 3 órára. Innen
kivéve tálalhatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk!

Hamarosan újabb egészséges receptekkel jelentkezünk!