Farsangi étkek a világ körül

2021. február 7.

6 perc olvasási idő

Fánk és forralt bor minden mennyiségben – ez biztos eszünkbe jut a farsangi finomságokról. De nagyon jó ötleteket kaphatunk egy-egy fogáshoz, ha kitekintünk a nagyvilágba! Tudtátok, hogy az amerikaiak farsangjának része a csöves kukorica, a lengyelek csöröge fánkot is sütnek, a németeknél elmaradhatatlan a sült kolbász? Erre a hétvégére a sokféle ízből hármat választottunk: irány Ausztria, Ciprus és a francia riviéra!

Sörperec (német, osztrák)

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 2 darab tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt

Elkészítés: A lisztben elkeverjük a sót, majd fél deci tejben megkelesztjük az élesztőt. A tojássárgákat és az olvasztott vajat elkeverjük a maradék tejben, majd a megkelt élesztővel együtt a liszthez öntjük. Kemény tésztává dolgozzuk és kelni hagyjuk. Ha megkelt, hosszú rudakat sodrunk, pereceket formálunk és ismét kelesztjük. Vizet forralunk, beletesszük a pereceket, mikor már a víz felszínére jönnek kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Forró sütőben hirtelen megsütjük. Mielőtt majdnem készre sülnének, kivesszük és sóból, vízből és kevés lisztből készített sűrű péppel meglocsoljuk, megkenjük. Épp csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a sós kence megszikkadjon rajta.


Szűzpecsemye nyárs (ciprusi – gyakran csirkéből)

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 1 doboz koktélparadicsom
  • 3 darab zöldpaprika
  • 1 darab cukkini
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 darab padlizsán
  • 3 darab petrezselyemgyökér
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 1 fej brokkoli
  • 80 dkg sertés szűzpecsenye
  • 1 marék friss bazsalikom

Elkészítés: A szűzpecsenyét érmékre vágjuk és baconnel körbetekerjük, majd nyársra húzzuk. A petrezselyemgyökeret párolóedénybe helyezzük és elkezdjük párolni. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a brokkolit. Közben a zöldségeket felaprítjuk és elkezdjük olívaolajon sütni őket. Ehhez hozzáadjuk a párolt zöldségeket is. Egy másik serpenyőben olajat hevítünk és beletesszük a nyársakat. Mindkét felét pirosra sütjük. Finomra vágott zöldfűszerekkel megszórjuk és tálalhatunk.


Gofri (francia)

Hozzávalók:

  • 1 kevés tengeri só
  • 2 darab tojás
  • 250 g finomliszt
  • 100 milliliter tej
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 milliliter víz
  • 50 g kristálycukor
  • 125 g vaj

Elkészítés: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és két tojással habosra keverjük. A lisztet a langyos tejben és a vízben a sütőporral összekeverjük, kevés só és reszelt citromhéj is kerül bele. Gofri sütőben gyorsan kisütjük. Bármivel – mogyorókrém, lekvár, tejszínhab – tálalhatjuk.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/