Narancsos varázslat a konyhában

2021. február 12.

5 perc olvasási idő

Hirtelen betört a valódi hideg téli idő, ami így február közepén kissé meglepetésként ért mindannyiunkat. Így viszont még él bennünk a melegítő, édes ízek utáni vágyakozás. A déli gyümölcsök szezonjában örömmel adunk narancsos receptötleteket ezen és a következő hétvégén is! Ezúttal sült csirke, csokis kuglóf és egy szuper gyümölcssaláta alkotórészeként jön a napszerű, mézédes finomság. 

Sült csirkecomb naranccsal és répával

Hozzávalók:

  • 2 darab csirkecomb
  • 8 darab sárgarépa
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 darab narancs
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet 
  • 50 g vaj
  • 1 kanál étolaj
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 adag egész kömény
  • 1 adag szezámmag

Elkészítés: Tegyük egy serpenyőbe a csirkecombot, ízesítsük sóval, öntsünk rá egy kis olajat. Tegyünk rá vajat, köményt, majd süssük 180 fokon 45 percig. Tisztítsuk meg a répát, majd azt is süssük meg olajban. Adjunk hozzá sót, szerecsendiót, kakukkfüvet és vizet. Pároljuk 15 percig. Amikor megpuhult a répa, öntsük le róla a vizet. Adjunk hozzá narancslevet, vajat és süssük tovább a répát. Szórjuk meg szezámmaggal. Tálaljuk együtt a sült csirkecombot és a répát.


Narancsos-csokis kuglóf

Hozzávalók:

  • 250 g tönkölybúza liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 kanál kakaópor
  • 150 g kristálycukor
  • 4 darab tojás
  • 100 milliliter étolaj
  • 1 darab narancs
  • 1 marék narancs (cukrozott)
  • 1 darab narancs (nagyobb)
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítés: Szedjük darabokra a narancsot, a csokoládét törjük kis részekre. Verjük fel a tojást és a cukrot, adjunk hozzá olajat és narancslevet. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a felvert keveréket. A tészta felét tegyük egy sütőformába. Adjuk hozzá a cukrozott és a friss narancsot is, valamint a csokoládét. A maradék csokoládét tegyük a tészta másik felébe, majd ezt is öntsük a sütőformába. Kanállal kicsit kavargassuk meg, hogy “mintás” legyen. Süssük 180 °C-on 40 percig. (10 perc után vegyük le a hőmérsékletet 170 °C-ra.)

Tipp: Miután elkészült, tehetünk még a tetejére narancsot vagy narancslekvárt.


Belga narancssaláta

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • ½ l édes vörösbor
  • 8 darab narancs

Elkészítés: 8 szép narancs sárga héját vékonyan levágjuk, és csíkokra szeleteljük. 25 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beleadjuk a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik. Ha a vizet elfőné közben, pótoljuk. A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük. Visszamaradt levébe fél liter édes vörös bort öntünk, és fedő nélkül egyharmadára főzzük. A narancsokat megtisztítjuk fehér héjától, mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással. Tetejére hintjük a főtt narancshéjat. Legalább egy napig hideg helyen érleljük.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/