A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés a Tescónál

2021. február 16.

4 perc olvasási idő

Az élelmiszerbiztonság, a termékek nyomon követhetősége, a magas minőség és az áru ízléses megjelenése kulcskérdés a kiélezett piaci versenyben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, amikor ellátogatott a Fogarasi úti áruházunkba.

Az államtitkár arról is beszélt, számos vállalkozás fenyegető rémként tekint arra, hogy közzétegye, ha az általa forgalmazott termékkel valamilyen élelmiszerlánc-biztonsági probléma van. Az eredményes termék-visszahíváshoz azonban nélkülözhetetlen a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló. Ha ez a hármas jól és egységben működik, akkor elérjük azt a célt, amit a kormány évek óta hangoztat: biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel találkoznak a magyar vásárlók az áruházak polcain. A Tesco ebben is partner, hiszen felelős vállalkozóként, jogszabályi kötelezettségének eleget téve  haladéktalanul tájékoztatja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer ártalmas lehet az egészségre – mondta.

Erdős Norbert beszédében kitért az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem kérdésére is. Az élelmiszerlánc minden szereplőjében tudatosítani kell a saját felelősségét annak érdekében, hogy a maga szintjén mindenki hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. A globális cél ennek a folyamatnak a csökkentése, a természeti és egyéb erőforrásokkal történő takarékoskodás – tette hozzá.

Kámán Tamás, a Tesco közép-európai frissáru igazgatója elmondta, a cég igyekszik folyamatosan együttműködni a magyar termelőkkel. Tizenhat évvel ezelőtt például közös fejlesztésbe kezdtek egy dombegyházi vállalkozással, akikkel széles görögdinnye-választékot sikerült kialakítaniuk. A cég ma már több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállít a közép-európai áruházakba és több mint 3 millió kilogrammot exportált.

Kámán Tamás kitért arra is, hogy 2017 óta forgalmazzuk a Perfectly Imperfect, vagyis „tökéletesen tökéletlen” elnevezésű termékeket, így az olyan zöldségeket és gyümölcsöt is át tudjuk venni a hazai termelőktől, ami az általános esztétikai elvárásnak nem felelnek meg (például kisebbek, nagyobbak, görbébbek vagy héjhibájuk van), de minőségük így is hibátlan és biztonságosan fogyaszthatók. Az élelmiszermentő programunkban már 180 áruházunk vesz részt, ahol 2020-ban összesen több mint 28 700 tonna élelmiszert gyűjtöttünk össze és adományoztunk jótékony célra, ami több mint 71,7 millió adag ételnek felel meg. 2016 óta 63 százalékkal csökkentettük a működésünkben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.