Rendhagyó programajánló a rendhagyó ünnepi hosszú hétvégére

2021. március 12.

5 perc olvasási idő

Éppen egy éve változott meg gyökeresen az életünk. Új szokásokat kellett kialakítanunk, átszerveznünk a mindennapokat, a munkahelyi rutinokat. És az ünnepeinket is. A tavasz minden kétséget kizáróan beköszönt március 15-én, ez így él bennünk most is. Mégis más lesz ez, mint a többi… De az ünnepről, a forradalom hőseiről, a szabadságharc nagyjairól, eseményeiről most is megemlékezünk. Ünnepi ajánlónkban olyan programokkal készültünk március 15-re vagy a hosszú hétvégére, amik biztonságosan betervezhetők. Talpra, magyar!

Forrás: pinterest

Ismerd meg, hol élsz! Lehetünk turisták itthon is. Március 15-én például felkereshetjük a lakóhelyünkön található 1848-49-es forradalom és szabadságharc különböző emlékeit. Nézzünk körül: épületek, terek, szobrok, parkok rejthetnek egy-egy fontos személyre, eseményre emlékeztető jelet. De a kutakodásban az internet is nagy segítségünkre van!

Hello, város! – Mi, egy város és egy játék! Egy mobilapplikáció letöltése után már Siófok, Balatonfüred és Szentendre is megismerhető úgy, ahogyan eddig még soha. A városok köre folyamatosan bővül, érdemes megnézni, mielőtt kirándulóhelyet keresünk. Látnivalók, hírességek és történetek mentén kalauzol bennünket az alkalmazás, így a túracipőnkön és kíváncsiságunkon kívül másra nincs is szükségünk.

Ugyancsak mobilapplikációs útitársunk lehet, de nem a településeken, hanem az erdők-mezők-tavak-hegyek felfedezésében a Természetjáró. Alkalmazásuk letöltése után az egész országban kereshetünk helyszín, nehézségi fok és még aszerint is, hogy netán babakocsival indulunk-e. Sosem hallott úticélokat találhatnak még a profik is! Külön jó, hogy a kiválasztott helyek környékének látnivalóit is egy csokorba gyűjtve találjuk.

Forrás: ELTE Füvészkert Facebook oldala

Március 11. óta ismét látogatható az ELTE Füvészkertje a Józsefvárosban. Az intézmény jelezte: csak a szabadtéri területeken várják az érdeklődőket, az üvegházakat zárva tartják. Mindenkit arra kérnek, tartsa be a védelmi szabályokat. Kötelező a maszkviselés és a távolságtartás.

Forrás: https://www.facebook.com/sopron.hungary

Sopronban Huszárjárásra invitálják a családokat. Március 15-én egy játékos kalandozásra invitáljuk a soproni családokat – természetesen 12 pontban. A belvárosi sétát 14.00 és 18.00 óra között lehet teljesíteni olyan pontok érintésével, melyek a reformkori Sopron és az 1848-as idők emlékét idézik. Az ehhez szükséges menetlevelet a Liszt Központ előtti teraszon kapják kézbe az érdeklődők, a 12. állomás pedig az Orsolya téri Huszármúzeumnál lesz. Mindenki a maga tempójában és a maga útvonalán járhatja végig a helyszíneket. A lényeg az emlékezés, a múltidézés, és egy egészséges séta a csodaszép soproni belvárosban. Közreműködnek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület katonái és paripái.

Forrás: mnm.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum online tárlatvezetést tart, amelyen a reformkor, a forradalom és a szabadságharc eseményeire lehet közösen emlékezni, egy 60 perces ingyenes, de regisztrációhoz kötött eseményen. Regisztrálni a múzeum weboldalán lehet.

Szép ünnepet mindenkinek!