Mindegy, hogy édes vagy sós, csak legyen túrós!

2021. március 13.

6 perc olvasási idő

Túrós ételekkel készültünk erre a hétvégére. A túró egy csodás alapanyag, amiből a legegyszerűbb joghurtos-túrós-kompótos vagy banános reggelitől a túrótortáig, a sonkás sztrapacskától a csokitortáig sok-sok finomságot készíthetünk. Most a sztrapacskán és csokitortán túl rakott túrós metélt, tökmagos pogácsa is szerepel a receptek között. Jó kísérletezgetést!

Rakott túrós metélt

Hozzávalók:

  • 3 darab tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag szélesmetélt

Elkészítés: Verd fel a 3 tojást, keverd össze a tejföllel, túróval, vaníliás cukorral, cukorral, mazsolával és a kifőtt, metélt tésztával. Kivajazott, morzsázott tepsibe, öntsd bele a tészta felét, erre megy a baracklekvár és a tészta másik fele. Mehet be a sütőbe – közepes lángon.


Sonkás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 2 darab tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sonka
  • 1 kg burgonya
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg juhtúró

Elkészítés: A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a saját zsírjában kisütjük. Amikor még nem pirult meg teljesen, hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és együtt készre sütjük. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással galuska sűrűségű masszává keverjük, közben a sóval ízesítjük. Forrásban lévő sós vízbe beleszaggatjuk, mint a galuskát, és amikor feljön a víz színére, lapátkanállal kiszedjük. A forró sztrapacskát meglocsoljuk szalonnazsírral, tejföllel, és rámorzsoljuk a túrót. A tetejére a szalonnatepertőt és sonkakockákat rakunk, majd vékonyan felkarikázott metélőhagymát szórunk rá.


Tökmagos-túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kk tengeri só
  • 1 kg finomliszt
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 pohár tejföl
  • 15 dkg trappista sajt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 1 darab tojás
  • 2 kanál tökmag
  • 25 dkg kecsketúró

Elkészítés: 1 kis pohár tejfölt 1 kiskanál cukorral meglangyosítunk és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Míg fut, a kiló lisztet 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval elmorzsolunk és belereszelünk 25 dkg trappista sajtot. Ezzel is elmorzsoljuk, majd a közepébe fészket készítünk. Beleteszünk 1 tojássárgát, 25 dkg túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot és megszórjuk tökmaggal. Apróra szaggatjuk, forró sütőben sütjük. Ha nincs túrónk, a pogácsa puha marad másnap is, ha a tésztába 25 dkg tört, főtt krumplit gyúrunk.


Tejfölös-túrós csokoládékuglóf

Hozzávalók:

  • 1 darab tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  •  dl víz
  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 dl tejföl
  • 0.6 dl étolaj
  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 kanál tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg margarin
  • 10 dkg kakaópor
  • 1 mk szódabikarbóna

Elkészítés: Robotgéppel keverd össze a hozzávalókat. Öntsd egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd meg. A csokit olvaszd fel a rámával, add hozzá a cukrot és a tejszínt, majd alaposan keverd el. Amikor kihűlt, csorgasd a kuglófra.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/