Húsvétra hangolódva sonkával, spenóttal, sütivel

2021. március 20.

7 perc olvasási idő

Bár mintha megtorpanni látszana a napos, meleg tavasz végleges megérkezése, ha a húsvétra gondolunk, bennünk biztosan kisüt a nap. Különleges recepteket is beválogattunk ehétvégi menünkbe, hiszen már csak két két és itt az ünnep. Egy sertésszűzpecsenye, ami leveles tésztában teljesedik ki, egy nyuszis édesség és egy klasszikus kalács is helyet kapott a sorban. Próbáljátok ki mindegyiket!

Szűzpecsenye olasz sonkába, leveles tésztába tekerve

Hozzávalók:

  • 450 g sertés szűzpecsenye
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 marék bébispenót
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • ½ tk 
  • 1 kanál szárított kakukkfű
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 3 kanál dió (durvára aprítva)
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 csomag leveles tészta
  • 5 szelet prosciutto
  • 1 darab tojás
  • 3 kanál víz
  • 2 kanál étolaj
Mártás:
  • 125 ml száraz vörösbor
  • 250 ml főzőtejszín
  • 1 marék friss petrezselyem
  • ½ tk 
  • ½ tk őrölt fehérbors
  • 3 kanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab mogyoróhagyma
  • 1 tk szárított tárkony
  • 1 darab citrom

Elkészítés: Aprítsuk fel a hagymát és a spenótot. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fűszereket és a diót, öntsük bele a tejszínt és főzzük 5 percig. Várjuk meg, amíg a tejszín felforr, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tölteléket. Tekerjük ki a tésztalapot, rakjuk át egy sütőpapírra, majd helyezzük rá a prosciutto szeleteket, és kenjük meg az elkészített töltelékkel. Tegyük rá a húst, kenjük meg a felvert tojással és egy kevés vízzel, majd takarjuk be a tésztával. Ismét kenjük meg a tészta tetejét egy felvert tojással és vízzel. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, majd süssük 30-40 percig a húst, amíg a tészta aranyszínű nem lesz. Készítsük el a mártást! Olvasszuk fel a vajat egy kisebb serpenyőben. Adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a mogyoróhagymát. Pirítsuk kb. 3 percig, adjuk hozzá a tárkonyt, a sót és a fehér borsot. Növeljük a hőmérsékletet, öntsük bele a tejszínt, a bort és a citromlevet. Hagyjuk főni, és még legalább 1 percig kevergessük. Vegyük le a tűzről, ekkor keverjük bele a friss petrezselymet is, és ezt kínáljuk mártásként a húshoz.

Tipp: Tálaljuk párolt zöldségekkel, például póréhagymával, zöldborsóval vagy sárgarépával.


Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 3 csésze finomliszt (plusz 1/4)
  • 1 csésze víz
  • ¼ csésze étolaj
  • 4 kanál kristálycukor
  • ½ tk 
  • 1 tk szárított élesztő
  • 1 darab tojás

Elkészítés: Az ¼ csésze liszt és a tojás kivételével minden hozzávalót keverjünk össze, majd tegyünk zárható zacskóba. Nyomkodjuk át a zacskó tartalmát. Tegyük meleg vízbe, majd hagyjuk kelni 30 percig. Nyissuk ki a zacskót, öntsünk bele ¼ csésze lisztet. Zárjuk le a zacskót, majd újból nyomkodjuk össze. Hagyjuk kelni egy órán át. Vegyük ki a tésztát a zacskóból, osszuk három egyenlő részre. Gyúrjunk hengert mindhárom részből. Fonjuk össze a három részt. Tegyük egy tepsire, kenjük meg tojással és szórjunk rá mákot. Süssük 150 °C-on 40 percig. Hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.


Mini nyuszik

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • ½ tk vanília kivonat
  • 1 darab tojás
  • 150 g vaj (hideg)
  • 1 darab nyuszis sütőforma

Elkészítés: Tegyük a hozzávalókat egy tálba és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Kenjük meg a sütőformát vajjal, szórjuk meg liszttel, és öntsük bele a tésztát. Toljuk a tepsit 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Miután kihűlt, óvatosan távolítsuk el a nyuszikat a formából.

 

Jó húsvéti készülődést!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/