Újabb húsvéti ízekkel hangolódunk

2021. március 28.

6 perc olvasási idő

Múlt hétvégén már az ünnep jegyében hoztuk az ételcsokrot nektek, most pedig újabb finomságokkal készültünk. Húsvéti ízeink között ezúttal pompás báránysült, “nyuszimuffin” és finom almás-tormás-céklasaláta szerepel. Nem lehet ellenállni egyiknek sem! 

Húsvéti sült bárány spárgával

Hozzávalók:

  •  kg báránylapocka
  • 500 g burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 ml édes vörösbor
  • 3 kanál Worcester szósz
  • 3 ág friss rozmaring
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 3 kanál olívaolaj
  • ½ tk 
  • ½ tk őrölt fekete bors
Sült spárga
  • 10 darab spárga
  • ½ tk 
  • ½ tk őrölt fehérbors
  • 50 g mogyoró (pörkölt, sózatlan)
  • 50 g fenyőmag (pirított)
  • 1 kanál olívaolaj
  • 1 kanál vaj
  • 2 szál újhagyma

Elkészítés: Egy kis tálban keverjük össze az apróra vágott fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet, 1 evőkanál olívaolajat, a sót, a fekete borsot, a vörösbort és a Worcester szószt. Ezzel a keverékkel alaposan kenjük meg a bárányt, majd kötözzük át egy madzaggal. Tegyük a feldarabolt burgonyákat egy hőálló edénybe, öntsünk rájuk olívaolajat, sózzuk meg, és helyezzük a közepére a húst. 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át süssük. Hámozzuk meg a spárgát, és tegyük 3 percre lobogó, sós vízbe. Ezután helyezzük át jeges vízbe (így roppanós marad). Csepegtessük le, és tartsuk melegen. Hevítsünk fel egy kevés olajat serpenyőben, majd adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát, a spárgát és a vajat. Fűszerezzük sóval és borssal. Süssük néhány percig, amíg a spárga meg nem puhul. Gazdagítsuk a mogyoróval és a fenyőmaggal, így kínáljuk a hús mellé.


Cékla almamártással és tormával

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 1 kanál kristálycukor
  • 4 kanál tejföl
  • 2 darab alma
  • 2 kanál alma cider
  • 6 kanál ecetes torma
  • 2 csokor zsázsa

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk le a cékla leveleit, majd óvatosan mossuk és szárítsuk meg. Csomagoljuk egyenként fóliába, majd süssük 1-2 órán keresztül, míg meglágyul. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg. A szószhoz keverjük el egy serpenyőben az almát és a cukrot egy evőkanál vízzel. Fedjük le és süssük addig, míg az alma megpuhul. Vegyük le a tűzről, öntsünk rá borecetet és pürésítsük botmixerrel. Szórjuk rá a tormát, a tejfölt, ízesítsük sóval, borssal. Tálaláshoz szórjunk zsázsát egy tálba, tegyük rá a felszeletelt céklát és öntsük hozzá az elkészült almaszószt.


Húsvéti muffin

Hozzávalók:

  • 180 g rétesliszt
  • 180 g nádcukor
  • 3 tk kakaópor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk 
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 kanál citrom (héja reszelve)
  • 1 kanál narancs (héja reszelve)
  • 2 darab tojás (L)
  • 125 ml repceolaj
  • 200 g sárgarépa
  • 80 ml tej
Kakaókrém a sárgarépás muffinra
  • 125 g mascarpone
  • 200 g főzőtejszín
  • 1 kanál porcukor
  • 1 kanál citromlé
  • 3 kanál kakaópor
Kakaó szórás
  • 100 g őrölt mandula
  • 100 g porcukor
  • 85 g finomliszt
  • 50 g kakaópor
  • 70 g vaj
Vaníliás krém
  • 200 ml habtejszín (behűtve)
  • 120 g mascarpone
  •  kanál porcukor
  • 1 darab vaníliarúd
Díszítés
  • 1 csipet friss rozmaring
  • 1 adag fondant

Elkészítés: Kezdjük a tésztával! Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a tejet, az olajat, a citromlevet, a narancs- és a citromhéjat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Az így kapott keveréket adjuk hozzá az első tálhoz, majd alaposan dolgozzuk össze. Osszuk két részre a muffinok tésztáját. Az egyik rész a nyuszis sütiké, a másik rész pedig a sárgarépás muffinok alapját adja. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és a kakaót, és keverjük jól össze. Készítsük elő a muffintepsit, helyezzünk a mélyedéseibe papírkapszlikat, és óvatosan töltsük fel mindet a tésztával, kb. a ¾ részükig. Toljuk a muffinokat 185°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ezután vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk 15 percig hűlni.

Készítsük el külön a kakaós és a vaníliás krémet. Az összes hozzávalót addig keverjük, amíg sima állagú krémeket nem kapunk. Habzsák segítségével díszítsük fel a muffinokat a különféle krémekkel. A kakaós szóráshoz keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, simítsuk el rajta a keveréket, végül tegyük 160°C-ra előmelegített sütőbe 20 percre. Ha a muffinok kihűltek, a felét díszítsük kakaókrémmel és hintsük meg a szétmorzsolt, kakaós szórással. A narancssárga fondánból formázzunk sárgarépákat és szúrjuk a muffinba, hogy kilógjanak. A répa zöldjét készítsük el a rozmaringágakból és díszítsük vele a sárgarépákat. A kihűlt muffinok másik felét díszítsük vaníliás krémmel. Készítsünk hozzá kétszínű füleket a fehér és rózsaszín fondánból.

Jó húsvéti készülődést!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/