Sült, saláta és torta is került a húsvéti menübe

2021. április 3.

7 perc olvasási idő

Eljött húsvét. Ha idén ismét szűk körben is, de szeretteinkkel ilyenkor is asztalhoz ülünk. Az elmúlt két hétben több receptet megosztottunk, hogy segítsük a tervezést. Most egy hosszabban elkészíthető nyúl sültet, egy végtelen könnyed citromos tortát és egy jól kombinálható lilahagyma-salátát hoztunk az ünnepi fogások közé. 

Sült nyúl zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 600 g egész nyúl (darabolva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál oregánó
  • 1 kanál szárított rozmaring
  • 8 szelet szalonna
  • 250 ml száraz fehérbor
  • 1 tk 
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • articsóka
Töltelék:
  • 1 darab édeskömény
  • ½ tk 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kanál étolaj
  • 50 g juhsajt (pecorino)
  • 125 ml víz
Sült zöldbab:
  • 250 g zöldbab
  • 1 marék friss kapor
  • ½ tk só (durva szemű)
  • 2 kanál olívaolaj
  • 1 marék napraforgómag
  • 1 tk provence-i fűszerkeverék
Öntet:
  • 1 darab citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál olívaolaj
  • 1 kanál méz
  • ½ tk 
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • 1 tk szárított kakukkfű

Elkészítés: A töltelékhez vágjuk apróra a hagymát és az édeskömény gumóját. Süssük mindkettőt üvegesre az olajon. Adjunk hozzá egy kevés vizet és pároljuk kb. 5 percig. Ezután keverjük össze a reszelt juhsajttal. Csontozzuk ki a nyulat. Alaposan mossuk és szárítsuk meg, majd dörzsöljük be sóval és fekete borssal, szárított fűszernövényekkel és kockára vágott fokhagymával. Töltsük meg a húst az 1. pontban elkészített keverékkel, hústűvel tűzzük meg. Tekerjük be a húsokat szalonnába, tegyük tepsibe, majd takarjuk le alufóliával. Toljuk 200°C-ra melegített sütőbe 45 percre. Ezután távolítsuk el a fóliát, öntsük alá a bort, és még kb. 20 percig süssük.

Főzzük meg a zöldbabot lobogó vízben kb. 8 perc alatt, majd tegyük át hőálló edénybe. Keverjük hozzá a fűszereket és az olajat. Toljuk 15 percre 190°C fokra előmelegített sütőbe. A sütőből kivéve szórjuk meg az aprított kaporral.

A citromöntethez egy tálban keverjük össze a citromlevet, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, az olívaolajat és a mézet. A sült zöldbabbal és a citromos öntettel tálaljuk a húsroládot.


Majonézes lilahagymasaláta

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 1 doboz tejföl
  • 1 tubus majonéz
  • 10 darab lilahagyma
  • 1 kanál mustár
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csipet őrölt fehérbors

Elkészítés: A lilahagymát leszeleteljük és lesózzuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel és ízesítjük. Beleforgatjuk a hagymát és már készen is van. Főtt tojással és uborkával tehetjük gazdagabbá.


Citromhabos torta

Hozzávalók:

  • 6 dl tejföl
  • 2 darab citrom
  • 6 dl tejszín
  • 6 kanál porcukor
  • 1 tortalap

Előkészítés: A tejszínt és a porcukrot keményre verjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd beletesszük a citrom héját és levét. A tortalapra felspricceljük habzsákból a habot és reszelt citromhéjjal beszórjuk a tortát.

 

Szép ünnepet kívánunk!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/