Pizzacsodák otthoni hódításokhoz

2021. május 8.

7 perc olvasási idő

Három pizza vár rátok ezen a hévégén! Otthon is könnyedén elkészíthetők, és akárcsak Olaszországban, itt is igaz: ahány ház, annyi szokás. Jön egy gazdag, padlizsános-kolbászos változat, egy tekercsben pompázó, és egy olyan, amit zöldségkerülő kölykök megbolondítására találtunk ki; ez a szivárványpizza! És a végén egy pizza-kisokos, hogy könnyedén eltanulhassuk az igazi olasz pizza fortélyait. Piacere!

Padlizsános-kolbászos pizza

Hozzávalók:

  • 1 darab padlizsán
  • 200 g finomliszt
  • 1 darab tojás
  • 1 tk 
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • 2 tk olaszos fűszerkeverék
Feltét:
  • 2 csomag debreceni kolbász
  • 50 ml paradicsomszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet szárított bazsalikom
  • 1 csipet szárított oregánó
  • 1 csipet szárított rozmaring
  • 1 csipet 
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 50 g mozzarella

Elkészítés: A padlizsánt hámozzunk meg, reszeljünk finomra. Sózzuk be és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, majd csavarjuk ki belőle a lehető legtöbb vizet. Az így előkészített padlizsánt tegyük egy tálba, adjuk hozzá a fűszereket, a lisztet és a tojást. Keverjük össze és formázzunk golyót a tésztából. Helyezzük sütőpapírra, lapítsuk le, formázzunk belőle egy téglalap alakú, kb. 1 centiméter vastag lapot. Tegyük át egy grilltepsire, majd grillezzük forró grillen mindkét oldalukról 5-5 percig. Egy tálban keverjük össze a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, az oregánót, a rozmaringot, a sót és a borsot. A kapott keveréket kenjük az elősütött pizzalapra. Pakoljuk rá a felszeletelt kolbászt, és szórjuk meg sajttal. 180°C-on 15 percig süssük.


Pizzatekercs

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 20 dkg gépsonka
  • 1 doboz pizzakrém

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, bedagasztjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kettéosztjuk, és vékonyra kisodorjuk. Megkenjük a pizzakrémmel, majd megszórjuk a felkockázott gépsonkával, oregánóval, valamint a reszelt sajttal. Feltekerjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egymástól távolabb, olívaolajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tekercsek oldalait is megkenjük, tetejére reszelt sajtot szórunk. Kb. 10 percig a tepsiben tovább kelesztjük, végül előmelegített, 200 fokos (légkeveréses sütőnél 180 fokos) sütőben pirosra sütjük.


Vega szivárványpizza

Hozzávalók:

  • 400 g finomliszt
  • 30 g élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 tk 
  • 2 tk étolaj
  • 200 milliliter víz
Feltét:
  • 1 üveg paradicsomszósz
  • 150 g trappista sajt
  • 1 darab zöld kaliforniai paprika
  • 1 darab sárga kaliforniai paprika
  • 4 darab koktélparadicsom
  • 1 fej cékla
  • 5 darab brokkoli
  • 5 darab karfiol

Elkészítés: Morzsoljuk az élesztőt a langyos vízbe, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá az olajat, sót, az élesztős vizet, s gyúrjunk belőle csomómentes tésztát, majd hagyjuk 30-40 percig kelni. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket: kockázzuk fel a paprikákat, vágjuk 4 cikkre a paradicsomokat, szedjük icipici rózsákra a brokkolit és a karfiolt, végül pedig készítsünk picike háromszögeket a céklából. A megkelt tésztát nyújtsuk ki és formázzunk belőle megfelelő alapot. Kenjük meg paradicsomszósszal, szórjuk meg sajttal és helyezzük el a zöldségeket a pizzán a szivárvány színeinek sorrendjében. Süssük kb. 20 percig.

 

Az igazi olasz pizza készítésének fortélyait pedig ITT leshetitek el!

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/