Tavaszi zsongás a konyhában

2021. május 15.

6 perc olvasási idő

Tipikus tavaszi ételekkel készültünk erre a hétvégére. Három jellegzetes zöldséget választottunk, amelyek meghatározzák a finomságok ízét, karakterét. Könnyedek, finomak, egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. Jön egy póréhagymaleves, egy sült spárga és a klasszik tojásos nokedli, amihez friss fejessaláta dukál! Próbáljátok ki mindhármat!

Póréhagyma krémleves

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál extra szűz olívaolaj
  • 1 darab burgonya
  • 40 g vaj
  • 3 kanál tejszín
  • 2 fej póréhagyma
  • 600 ml zöldségleves (alaplé)

Elkészítés: A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a salottahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval és fehérborssal (nem feketét használtam a leves világos színe miatt!) ízesítjük, újra forraljuk. A metélőhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk.

Tipp: pirított kenyérkockákkal vagy sült bacon-nel is tálalhatjuk.


Parmezános spárga

Hozzávalók:

  • 500 g spárga
  • 2 darab tojás
  • 2 csésze zsemlemorzsa
  • ½ csésze parmezán
  • 0.3 csésze finomliszt
  • étolaj

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Fedjük le a tepsit sütőpapírral és csepegtessünk rá néhány csepp olajat. Oszlassuk el rajta egyenletesen a zsemlemorzsát, és süssük 5 perc alatt aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, majd vegyük fel a hőmérsékletet 220 °C-ra. Keverjük össze a parmezánt a kihűlt zsemlemorzsával, majd szórjuk az egészet egy tepsire. Verjük fel a tojást egy olyan tálban, ami megtartja a spárgát. Egy másik, magasabb tálat töltsünk meg liszttel. Tisztítsuk meg a spárgát. Mártsuk a spárgát a tojásba, a lisztbe, még egyszer a tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsás-sajtos keverékben. Helyezzük tepsire a bundázott spárgákat. Süssük 10-12 percig. Tálaljuk a kedvenc mártásunkkal.

Tipp: Pikáns mártogatósokat ITT találsz!


Tojásos nokedli friss salátával

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 12 darab tojás
  • 80 dkg finomliszt
  • 2 dl víz
  • 4 kanál kristálycukor
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 4 kanál ecet
  • 4 kanál zsír
  • 2 fej fejes saláta

Elkészítés: A lisztből és 4 db tojásból, víz hozzáadásával, sűrű nokedli tésztát készítek és forrásban lévő vízbe szaggatom. Miután feljött a víz tetejére leszűröm. Megolvasztott zsírra szedem, összekeverem. Miután kissé felhevült, ráöntöm a felvert tojásokat és megsütöm. A fejes salátát leveleire szedem és megmosom. Elkészítem a salátalevet az ecetből, cukorból és vízből. Ebbe rakom bele tálaláskor a salátát és a tojásos nokedli mellé kínálom.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/