Répatorta és csirkemell saláta: zöldségekkel megbolondított ételek

2021. május 22.

6 perc olvasási idő

Múlt hétvégén már hoztunk olyan finomságokat, amikhez tavaszi zöldségeket használtunk. Ez a sort folytatjuk; érdemes minden nap tányérra tennünk az éppen szezonális zöldségeket. Ezúttal a sárgarépát, a retket és a spenótot választottuk, hogy minél színesebb, ízesebb és egészségesebb fogásokkal idézzük a tavaszt, a pezsgést, az újjászületést, az életigenlést. Lazac, feta, csirke, retek és a nagy kedvenc: répatorta a menüben!

Lazacos-spenótos tekercs fetával

Hozzávalók:

  • 500 g lazac
  • 4 darab tortilla
  • 150 g feta sajt
  • 1 csipet 
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kanál őrölt szerecsendió
  • 1 kanál olívaolaj
  • 1 kanál citromlé
A mártáshoz:
  • 180 g tejföl
  • 1 kanál citromlé
  • 1 kanál szárított kapor

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tortillákat kenjük ki olajjal. Szedjük 4 darabra a lazacot, sózzuk meg, öntsünk rá citromlevet. Villával törjük össze a feta sajtot, keverjük össze a spenóttal. Adjunk hozzá egy pici sót és borsot. Tegyük a lazacot a tortillára. A spenótos-sajtos keveréket osszuk 4 részre és töltsük meg vele a tortillákat. Tekerjük fel. Süssük aranybarnára 10-12 perc alatt.


Saláta csirkemellel és retekkel

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 3 darab újhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 darab zöldpaprika
  • 2 darab kígyóuborka
  • 1 darab káposzta (1 fehér, 1 piros)
  • 1 darab csirkemell
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 csomó retek

Elkészítés: A zöldséget egyforma nagyságúra lereszelem, megszórom saláta fűszerkeverékkel, hűtőbe teszem. A húst vékony csíkokra vágom, megsózom, majd wokban, állandó kevergetés mellett hirtelen megsütöm. Amikor a hús puha, megszórom a cukorral. Amikor rásült a cukor, felöntöm 1 dl tejszínnel. Ezután lehűtöm és hozzáadom a zöldségkeverékhez. A tejfölt és a megmaradt tejszínt összekeverem, majd a salátára öntöm. Egy kicsit még állni hagyom, hogy jól összeérjenek az ízek.


Répatorta

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 8 darab tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 dl étolaj
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 kanál kakaópor
  • 1 darab citrom
  • 2 kanál citromlé
  • 1 tk szódabikarbóna

Elkészítés: A sárgarépát lereszeljük és ketté osztjuk. Két tésztát készítünk, az elsőbe a sárgarépához hozzáütünk 4 tojást és mindenből a fele mennyiséget; vagyis liszt, szódabikarbóna, étolaj, citromhéj, őrölt fahéj, cukor só és tej jön a tálba. Simára keverjük, és egy kivajazott-lisztezett tortaformába öntjük. A második tésztánál a maradék sárgarépához hozzáütjük a 4 tojást és a megmaradt alapanyagokat, azaz a liszt, a kakaópor, a szódabikarbóna, az étolaj, a citromhéj, az őrölt fahéj, a cukor só és tej lesz, amit kikeverünk, és a tortaformába a sárga tészta tetejére öntünk. Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 40 percig.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/