Vega grill különlegességek hétvégére

2021. június 6.

10 perc olvasási idő

Húsnélküli receptekkel készültünk, hogy azok is remekelhessenek a grillrács előtt, akik a zöldségeket, sajtokat részesítik előnyben. Vásároljatok be hozzá áruházainkban, s indulhat a sütögetés. Erre a hétvégére már igazi nyári időre számíthatunk.

VEGÁN TOFU TORTILLÁVAL CUKKINI CHIPS-SZEL, VEGÁN TZATZIKIVEL

2 fő részére

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók:

Vegán tofu:

1 csomag Tesco Grill Master tofu gyros fűszerekben

2 lap Tesco Grill Master Tortilla

50 g jégsaláta

50 g cherry paradicsom

50 g sült hasábburgonya

0,5 db salátauborka

0,5 fej lilahagyma

Vegán tzatziki:

1 db salátauborka

200 g vegán joghurt (pl. szójából)

2 tk olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

0,5 tk só

2 ek friss kapor, aprítva

0,5 tk citromlé

Cukkini chips:

1 db cukkini

2 ek olívaolaj

0,5 tk só

0,5 tk füstölt őrölt paprika

0,5 tk őrölt bors

Elkészítés:

  1. A cukkini chips-hez vágjuk a cukkinit vékony szeletekre (vagy használjunk zöldséggyalut), a benne lévő nedvesség eltávolításához papírtörlővel szárítsuk is meg kissé. Helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt alumíniumtálcára. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a paprikát és a borsot. A kapott keverékkel kenjük meg a cukkiniszeleteket. Addig grillezzük, amíg ropogósra nem sülnek (kb. 60 perc).
  2. Közben készítsük el a tzatzikit: az uborkát reszeljük le, sózzuk meg és 10 percig hagyjuk állni. Ezután csavarjuk ki belőle a vizet, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a joghurtot, a zúzott fokhagymát, az olajat, a citrom levét és a kaprot. Keverjük össze és tegyük be a hűtőbe.
  3. Vegyük ki a tofut a csomagolásából, öntsük le róla a vizet és szárítsuk meg a papírtörlővel. Grillezzük mindkét oldaláról kb. 6-8 percig.
  4. Kenjük meg a tortillák egyik oldalát egy kevés tzatzikivel. Tegyünk rá a felszeletelt paradicsomból, a salátából, az uborkából és a hagymából. Adjuk hozzá a grillezett, kockákra vágott tofut és a burgonyát. Tekerjük fel, tálaljuk a cukkini chips-el és a megmaradt tzatzikivel.

—————————————————————————————————————————————–

QUINOIBA FORGATOTT GÖRÖG SAJT GOMBÁKKAL, FŰSZERES VAJON, JOGHURTOS MÁRTOGATÓSSAL

2 fő részére

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:

Quinoaba forgatott sajt:

200 g Tesco görög félzsíros, félkemény grillsajt

70 g quinoa (fehér, piros és fekete keveréke)

1 db tojás

3 ek finomliszt

1 csipet só

1 csipet őrölt bors

1 őrölt pirospaprika

Grillezett gomba:

200g Tesco Grill Master gomba

1 ek olívaolaj

1 csipet só

1 csipet őrölt bors

Fűszeres vaj:

50 g vaj

2 ek petrezselyemlevél, aprítva

1 ek friss oregánó, aprítva

1 ek friss bazsalikom, aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 csipet só

1 csipet őrölt bors

Joghurtos mártogatós:

50 g görög joghurt

1 csipet só

1 őrölt rózsabors

1 csipet őrölt kömény

1 csipet chilipaprika

1 csipet őrölt pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A gombákat tisztítsuk, mossuk és szárítsuk meg. Ezután tegyük egy tálba, öntsünk rá olívaolajat, sózzuk és borsozzuk meg, majd alaposan forgassuk össze. Ezután húzzuk nyársra a gombákat. Ha túl nagyok, vágjuk ketté őket. Helyezzük a forró grillre, majd kb. 15-20 percig süssük, időnként megforgatva.
  2. Közben készítsük el a joghurtos mártogatóst! Egy tálban keverjük össze a joghurtot, a sót, a rózsaborsot, a köményt, a chilit, az őrölt borsot és a zúzott fokhagymát. A kész mártást hűtsük le.
  3. Készítsünk elő 3 tányért. Szórjunk lisztet az egyikbe, üssük fel és keverjük össze a tojásokat a másikban, a harmadikba szórjuk bele a quinoát.
  4. A sajtot hosszában vágjuk ketté. Egy kis tálban keverjük össze a sót, a borsot és az őrölt paprikát. Ezzel a keverékkel kenjük meg a sajt minden oldalát. Ezután forgassuk lisztbe, majd tojásba, végül pedig a quinoába. Helyezzük alumíniumból készült grilltálcára.
  5. Az így előkészített sajtot oldalanként 4-5 percig grillezzük.
  6. A fűszeres vajhoz egy tálban keverjük össze az olvasztott vajat az összezúzott fokhagymával, a petrezselyemmel, az oregánóval, a bazsalikommal, a sóval és a borssal.
  7. A grillezett gombát öntsük le a fűszeres vajjal. A grillezett sajttal és a behűtött joghurtos mártogatóssal tálaljuk.

—————————————————————————————————————————————–

VEGETÁRIÁNUS BURGER CÉKLASZÓSSZAL ÉS TAHINI PASZTÁVAL

 4 fő részére

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

Burger:

4 db Tesco burger zsemle

4 ek majonéz

40 g madársaláta

4 ek retekcsíra

Vegetáriánus fasírt:

3 db sárgarépa

1 kis fej hagyma

100 g borsó

90 g finomliszt

1 db tojás

1 csipet só

0,5 tk őrölt kömény

0,5 tk édes őrölt paprika

0,5 tk őrölt gyömbér

1 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

Mártás:

50 ml víz

60 ml tahini (szezámpaszta)

0,5 fej főtt, hámozott cékla

0,5 citrom leve

1 tk juharszirup

1 ek majonéz

1 csipet só

Elkészítés:

  1. Készítsük el a fasírtokat! Hámozzuk meg a sárgarépát és reszeljük le finomra. Tegyük egy tálba, szórjuk rá a borsót, a finomra vágott hagymát, a lisztet, adjuk hozzá a tojást, a sót, a köményt, a paprikát, a gyömbért, valamint a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, majd a tésztából formázzunk golyókat.
  2. Helyezzük a húsgolyókat forró grillre, majd mindkét oldalukról süssük 5-5 percig.
  3. A mártáshoz tegyük a tahinit, a céklát, a citromlevet, a juharszirupot, a majonézt, a sót, a borsot és a vizet turmixgépbe, majd mindent pürésítsünk simára.
  4. Vágjuk ketté a zsemléket, és grillezzük 1-1 percig a vágott oldalukkal lefelé. A serpenyőből kivéve kenjük meg majonézzel a belsejüket, tegyünk bele gombócot, madársalátát, locsoljuk meg a céklás szósszal és gazdagítsuk a retekcsírával. Helyezzük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk.

Tipp: Kínáljunk mellé zöldségsalátát vagy sültkrumplit!

Jó étvágyat kívánunk!

Hamarosan újabb grill receptekkel jelentkezünk!