Padlizsános nyári történetek

2021. június 26.

7 perc olvasási idő

Egyszerű nyári vacsorák, uzsonnák főszereplője lehet ez a lila csoda. Baráti társaságok megvendégeléséhez is kiválóan alkalmas, mert csak a tepsi vagy a tál mérete dönti el, mekkora mennyiséget készítünk belőle. Ráadásul, ha akarjuk, a hús-, vagy mint látjuk bacon-imádóknak és vegáknak is örömet szerzünk vele. Egyszerű & finom mottóval egy töltött, egy rakott és egy gombával megbolondított krém változattal készültünk erre a hétvégére. Mindent próbáljátok ki!

Baconös töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 kanál finomliszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 darab paradicsom
  • 2 kanál extra szűz olívaolaj
  • 4 szelet füstölt mozzarella
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab cukkini
  • 2 darab padlizsán
  • 4 szelet bacon szalonna (sovány)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 40 dkg marhalábszár

Elkészítés: A padlizsánt félbevágjuk, kivágjuk a közepét és serpenyőben kissé megpirítjuk. A kivágott padlizsánbelsőt felkockázzuk és egy tálba tesszük. A cukkinit is felaprítjuk, majd a padlizsánbélhez adjuk. A lila hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, erre jöhet a hús, amit szintén megpirítunk. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízlés szerint fűszerezzük. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fokhagymát. Újra fűszerezünk, ha kell. Egy púpozott evőkanál liszttel összekeverjük, rápirítunk, majd főzőtejszínnel felöntjük. Betöltjük a fél padlizsánokat a töltelékkel, majd bacont terítünk rájuk. Paradicsomot szeletelünk a tetejükre és szeletelt füstölt mozzarellával beterítjük. 200 °C-on, légkeverés nélkül sütjük, kb. 50 percen át.

*************************************************************************************************************

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 adag tengeri só
  • 1 pohár tejföl
  • 2 darab vöröshagyma
  • 1 adag őrölt fekete bors
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg rizs
  • 1 kg padlizsán
  • 10 dkg trappista sajt
  • 50 dkg juhtúró
  • 5 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, 20 percig hagyjuk állni, addigra a keserű levét kiengedi. Közben a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk és többször, váltott vízben megmossuk. Lecsurgatva, egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi, majd jól megsózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét beszívja. A padlizsánkarikákat papírszalvétával letörölgetjük, és lisztbe mártva, három evőkanál olajon, mindkét oldalán, hirtelen átsütjük. Tepsibe, vagy tűzálló tálba rakunk egy réteg padlizsánt, erre kevés rizst szórunk, majd leöntjük az öntettel, amit a tejfölből, a maradék olajjal, sóval, borssal és zúzott fokhagymával kevertünk. Erre reszelt sajtot hintünk, majd megrakjuk paradicsommal és zöldpaprikával. Erre hagymakarika kerül, amelyet újabb padlizsánréteg követ. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére öntet és reszelt sajt kerüljön, amelyet a zsemlemorzsával meghintünk, majd befedve, forró sütőben, huszonöt percig pároljuk, közepes lángon. Végül a fedőt levéve megpirítjuk a tetejét.

*************************************************************************************************************

Gombás padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 darab citrom
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 csipet szárított bazsalikom
  • 2 darab padlizsán
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1 kanál őrölt pirospaprika
  • 1 csipet ételízesítő

Elkészítés: A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük. Egy tepsibe belerakjuk a félbevágott padlizsánt és a gombát. Alaposan fűszerezzük őket, és 30 percig sütjük. Ezután a padlizsán héját lehúzzuk, és a húsát egy turmixba halmozzuk. A gombával és vajjal alaposan leturmixoljuk. Pirítóssal tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/