Pálinkás Zsolt a Forbesnak: „Ez már az utolsó óra, azonnal lépni kell az élelmiszer-pazarlás ellen”

2021. június 30.

3 perc olvasási idő

Ha nem változatunk életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért. Ez a véleménye Pálinkás Zsoltnak. A Tesco vezérigazgatója éppen ezért az élelmiszeripar összes szereplőjét arra biztatja, hogy saját működésében tegyen a pazarlás ellen. A Forbesnak adott interjúban szóba kerül, hogy az elmúlt négy évben  hogyan mérsékeltünk csaknem 60 százalékkal a nálunk keletkezett élelmiszer-hulladékot, ezzel pedig a károsanyag-kibocsátást.  

„Nem csak felelősségünk, de lehetőségünkben is áll tenni a pazarlás ellen.”  – mondja Zsolt, aki végigvezeti, hogy a leggondosabb tervezés mellett is keletkezik valamennyi árufelesleg, amelynek jó része hasznosan felhasználható. Ebben nagy eredményeink vannak: „Szervezéssel, tervezéssel néhány év alatt jelentősen visszaszorítottuk a Tescónál keletkező élelmiszer-hulladék és felesleg mennyiségét. Azóta 59 százalékkal mérsékeltük a hulladékot, amivel 10 évvel a 2030-as céldátum előtt teljesítettük az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak élelmiszer-hulladék megfelezéséről szóló pontját.”

Arra a kérdésre pedig, hogy mi lett a 12 ezer tonna élelmiszer-felesleggel, Zsolt elmondta, hogy túlnyomó többségét, vagyis 83 százalékát a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, kisebb részét pedig állatmenhelyeknek adományoztuk. Méréseink kezdete óta egyébként 28 ezer tonna élelmiszert mentettünk meg a kidobástól, ezzel pedig több mint 89 ezer tonnával mérsékeltük a működésünkből fakadó káros-anyag kibocsátást.

Az interjút teljes terjedelmében ITT tudjátok elolvasni.