Van jobb, mint a házi pita, tortilla vagy kenyérlángos?

2021. július 4.

5 perc olvasási idő

Nyaralás alatt, de akár hétköznap is elkészíthető, végtelen egyszerű és mégis mindenki által imádott receptekkel készültünk. Ezen a hétvégén lerántjuk a leplet a pita, a tortilla és a kenyérlángos titkairól. Ki fog derülni, hogy a legegyszerűbb tésztákról van szó, amikhez mindig, de mindig találunk hozzávalókat a spájzban. A töltelékeket pedig szabadon variálhatjuk fantáziánk, ízlésünk szerint. Mindet készítsétek el!

Gyros

Hozzávalók:

  • 1 tk tengeri só (tésztába)
  • 40 dkg finomliszt (tésztába)
  • 2 dl víz (tésztába)
  • 1 tk kristálycukor (tésztába)
  • 1 darab paradicsom
  • ½ dl étolaj (tésztába)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab kígyóuborka
  • 20 g élesztő (tésztába)
  • 60 dkg csirkemell (színhús)

Elkészítés: A húst felkockázom, megszórom a fűszerkeverékkel, sózom, borsozom, meglocsolom olajjal és kb. 1 órára a hűtőbe teszem. Közben elkészítem a pita tésztát. Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és sóval. 20-30 percen át kelni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd négy kis pita formát (kb. 20 cm-es) nyújtunk belőle. A lepényeket, lisztezett tepsibe tesszük. A tésztát még kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben (220 fok/4. fokozaton), 20-25 percig sütjük. A salátához felszeletelem a paradicsomot, uborkát, a hagymát apróra vágom, majd összekeverem őket. A húst felforrósított serpenyőben megpirítom. A kisült pitákat a tetejénél megvágom, egy kevés salátával megpakolom, erre jön a hús, megint saláta, ezt pedig meglocsolom fokhagymás tejföllel.

Tipp: Kínálhatunk mellé hasábburgonyát is.


Tortilla

Hozzávalók:

  • 1 mk tengeri só
  • ½ csomag sütőpor
  • 3 dl víz (langyos)
  • 30 dkg finomliszt
  • 4 kanál étolaj

Elkészítés: A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük. A vizet fokozatosan adagolva, lágy tésztává gyúrjuk. Lefedjük és 15 percet pihentetjük. Kb. 10-12 gombócot formálunk belőle és bőségesen meglisztezett deszkán, nagyon vékonyra kinyújtjuk. (A serpenyő méretéhez igazítsuk a méretet!) Öntöttvas serpenyőben, vagy vastag aljú teflon serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük. Ha elkezd hólyagosodni a tészta, akkor kell megfordítani.

Tipp: Érdemes alufóliával lefedni az elkészült darabokat, különben megkeményednek.


Kenyérlángos

Hozzávalók:

  • 1 kanál tengeri só
  • 50 dkg finomliszt
  • 35 cl víz
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 4 kanál extra szűz olívaolaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 csomag élesztő
  • 1 kk szárított rozmaring
  • 20 dkg bacon szalonna

Elkészítés: A lisztet a tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, rozmaringot. Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd az olajat és a többi langyos vizet. Nagyon jól kidolgozzuk, és meleg helyen megkelesztjük. Inkább lágy legyen a tészta, mint kemény. Felkarikázunk 2 nagyobb fej hagymát. Ha megkelt a tészta, egy olajozott tepsibe nyújtjuk, állni hagyjuk még kb. fél órát, majd ezután jól megkenjük tejföllel. Ráterítjük a hagymát, és a tetejére jó sok sajtot reszelünk. Bő 40-50 percig sütjük sütőben, közepes hőmérsékleten.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/