Bomba étkek a barack bűvöletében

2021. július 10.

6 perc olvasási idő

Mennyeien finom, mézédes, aranyszínű – ez a sárgabarack. Amúgy is megunhatatlan, de ha a téli lekvármennyiséget már befőztük és még kísérleteznénk finom falatokkal barackos változatban, három receptet is hoztunk erre a hétvégére. Igazán menő a pezsgős leves, kábító a barackos-chilis sült csirke, és bármely születésnapot elvarázsol a barackos kölestorta. Így, ebben a sorrendben el is készíthetitek!

Pezsgős barackleves

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 4 kanál kristálycukor
  • ½ darab citrom
  • 3 dl tejszín
  • ½ l őszibarack befőtt
  • 4 dl félédes pezsgő

Elkészítés: A leszűrt gyümölcs felét egészen apró kockákra aprítom és félreteszem. A többit a levével, citromlével, sóval, tejjel, tejszínnel és 1 dl vízzel pépesre turmixolom, majd jól lehűtöm. Közvetlenül tálalás előtt, a jéghideg pezsgővel összekeverem. A leveses csészékben elosztom a félretett gyümölcskockákat, és rákanalazom a hideg, pezsgős levet.


Sárgabarackos csirkecomb

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 5 kanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • egész szegfűszeg
  • 1 kk koriander mag
  •  dl édes fehérbor (tokaji)
  • 1 kg csirke felsőcomb
  • 1 üveg baracklekvár (jó minőségű)
  • 1 kk őrölt római kömény

Elkészítés: A csirkecombokat besózzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk és az olívaolajon megdinszteljük egy csipetnyi sóval. A római köményt, koriandert és szegfűszeget egy tiszta serpenyőben picit megpirítjuk, amíg illatos lesz. Ezután mozsárban vagy kávédarálóban összetörjük. A hagymát elkeverjük a lekvárral, borral, fűszerekkel. Lehet bele ízlés szerint chilit, gyömbért és fokhagymát is tenni. Beleforgatjuk a mártásba a combokat, majd egy serpenyőben lefedve a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 1 óra alatt sül meg, de félidőben vegyük le róla a fedőt, hogy szép színt kaphasson a teteje. Rizzsel, vagy zöldsalátával tálaljuk.


Sárgabarackos kölestorta

Hozzávalók:

  • 5 g tengeri só
  • 3 egész tojás
  • 30 g finomliszt
  • 1100 ml tej
  • 330 g kristálycukor
  • 60 g vaj
  • 150 g tejszín
  • 40 g étcsokoládé
  • 100 g zselatin
  • 1 darab citrom
  • 1 darab vaníliarúd
  • 60 g tehéntúró
  •  g zseléfix
  • 300 g baracklekvár
  • 510 g kajszibarack
  • 290 g köles
  • 70 g lenmag
  • 20 g zselatin

Elkészítés: Az öntethez a sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. Ezután a kölesalaphoz alaposan mossuk meg a hántolt kölest forró vízben. Folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Mérjünk ki belőle 500 grammot, és letakarva tegyük félre a töltéshez. Ezután a tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet. Alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os, előmelegített sütőben, kb. 50 perc alatt süssük készre, majd fordítsuk rácsra, és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Jöhet az összeállítás: a tortaformába helyezzük bele a tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal, és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát. Végül torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/