Így lesz nagy élmény a városi bringázás!

2021. július 12.

5 perc olvasási idő

Két keréken az élet – a városban is csodás! Szuper városi kerékpárok vannak ma már, amik kényelmesek, így örömmel cserélhetjük le a buszt a bringára. Vagyis naponta tekerhetünk a városban is, nem csupán vidéken, ahol valóban mindenkinek ez a fő közlekedési eszköze. Van néhány aranyszabály, amiket betartva biztonságosan és kényelmesen róhatjuk az utcákat. Ha idén szerettél bele a tekerésbe, különösen érdemes feljegyezned néhány praktikus ötletet, ami garantálja, hogy bosszankodás helyett tényleg élmény lesz a kerékpározás! Olvass bele!

Sapka, kalap, kendő, bukósisak – valamelyik mindig legyen nálunk! Nőknek a kendő különösen praktikus, hiszen többfunkciós és mégsem foglal szinte semmi helyet a tatyóban. Ha szelesebb az idő, a nyakunkba, ha forrón süt a nap, a fejünkre is tehetjük. Ha kimerészkedünk a városból, vagy autók mellett közvetlenül visz az utunk, javasoljuk a bukósisakot!

Kényelmes szett – olyan nadrág, ami nem szorít elől-hátul. Ha egész nap kerékpárral közlekedünk, nagyon  praktikus a legombolható, cipzározható szár. Reggel hosszú, délután egy mozdulattal rövidnadrágban vagyunk! Vannak lányok, asszonyok, akik mindig szoknyát, ruhát viselnek; semmi gond! Ha fellebben, mehet alá egy cicanadrág, ha pedig egy csipesszel meg tudjuk jól tűzni oldalt, nem fújja fel a szél. Könnyű anyagú felsőt válasszunk, és nyáron a trikó, póló, top mellé érdemes magunkkal vinni egy vékony lenvászon ingecskét. Így, amikor a legjobban tűz a nap, megvédjük magunkat a leégéstől.

Kulacs – a bringás kútja! Ki mit szeret, azt tölt bele, de a szomjat a víznél semmi nem oltja jobban! Nyáron egy csepp citromlevet is tehetünk hozzá.

Lábbeli – sose papucs! Ha nagyon melegünk van, lehet szandál, de a legjobban a zárt cipőt javasoljuk. Egy nyári tornacipő nem túl meleg, de annál hasznosabb. Nem csúszik le a lábunkról egy menet közbeni döccenőn, és ha véletlen borulnánk, nem törjük el azonnal három lábujjunkat.

Kis méretű pumpa vagy defektjavító tömítőanyag. Utóbbitól nem kell megijedni: általában spray formátumban minden szakboltban kapható. Ha defektet kapunk, de nincs a közelben segítség, ebből a kis flakonból kell belefújni a gumiba, és már is kerekezhetünk tovább.

Apró hátizsák – ha lehet, vízhatlan. Mert nyáron is jöhet egy zápor. Praktikus, és nem kell felszerelni a biciklire. Amire érdemes figyelni kiválasztásakor, hogy ha zsinóros a füle, az hosszabb távon nyomhatja a vállunkat. Benne: egy-két sebtapasz, feltöltött mobil (térképhez vagy S.O.S. híváshoz 🙂

Végezetül: minden tavasszal, amikor először előhozzuk a vasparipánkat, illetve drótszamarunkat, guruljunk el a közeli szervízbe, hogy az elmúlt szezon nyolcasát kivegyék a kerékből, átnézzék a fékeket és kattogó csapágyakat, valamint megolajozzák a fogaskerekeket.

Miért érdemes bringázni? Erről és más kerékpáros témákról ITT érdemes olvasgatni!

És már indulhatunk is!