A Kéktúra bűvöletében – elindult herceghalmi csapatvezetőnk régóta dédelgetett álma felé

2021. július 14.

13 perc olvasási idő

Kerekes Csaba komolyan gondolta „Kövesd a kéket!” szlogenünket és elhatározta, hogy kutyusával, Herceggel végigjárják a Kéktúra teljes útvonalát. Kollégánk 74 napig lesz távol, ez alatt közel 1200 kilométert fog bebarangolni. Csabával bakancslistás tervéről, a készülődés évéről és arról is beszélgettünk, hogyan tudtok ti, kollégák csatlakozni hozzá az egyes szakaszokon, sőt, lehetőségetek van arra is, hogy örökbe fogadjátok a Kéktúra egyes kilométereit!

Csaba 17 éve csatlakozott a Tesco csapatához és sok vezetőnkhöz hasonlóan, ő is végigjárta a szamárlétrát. 2017 óta a herceghalmi raktár operációs csapatvezetője, munkája kb. 70-80 kolléga koordinálásával jár. Mától októberig azonban nélkülözniük kell őt munkatársainak, mert Csaba élete álmát készül beteljesíteni, tervei szerint 2,5 hónap alatt teljesíti a Kéktúra 1168 kilométerét!

Honnan jött a nem mindennapi kihívás ötlete? 

Több impulzus is közrejátszott a döntésemben. Lelkes nézője voltam a Másfélmillió lépés Magyarországon c. legendás tévéműsornak, ahol elvarázsoltak a bemutatott tájak, vidékek – innen jött az első lökés. A másik a természet szeretete, évek óta és gyakran kirándulok itthon. 2020 januárjában elindítottam a túrás blogom, s azóta folyamatosan gondolkozom, szervezem, hogyan tudnám bebarangolni a teljes útvonalat. Végül egy ismerősöm beszámolója után, aki tavaly 30 nap alatt egyedül végigjárta a Kéktúra teljes útvonalát, döntöttem úgy, hogy én is szeretném teljesíteni. Szerencsém van, mert támogató közösség vesz körül, ahol lakom, ott négyen is kéktúráznak, mindenki máshogy szokott kirándulni, én vagyok köztük a kutyás túrázó.

Most, a legnagyobb melegben indulsz útnak – hogyan lehet készülni egy ekkora vállalásra?

Igazság szerint soha nem szerettem a strandokat és az erdőben mindig hűvösebb van, így a meleg szerintem nem zavar majd. A felkészülésem folyamatos, rendszeresen edzek, apránként növeltem a súlyokat, hogy biztosan a megfelelő kondícióban legyek. A táv 1168 kilométer, úgy számolok, hogy naponta 17-25 km-t teszünk meg, esténként pedig vendégházakban, turistaszállásokon pihenünk és készülünk fel a következő napra. Így összesen 74 napot túrázunk. Ma van a 0. nap, holnap indulunk, s terveink szerint szeptember 26-án kerül rá az utolsó pecsét a menetlevélre.

Mesélj az útitársadról! 

Herceg egy 2 éves border collie és eddig is rendszeresen kirándultunk együtt. Az edzésekre is magammal vittem, hogy engedelmességet tanuljon. Miatta tartunk majd 5-6 naponta egy teljes pihenőnapot, hogy aztán együtt folytathassuk a túrázást.

Milyen felszereléssel indulsz útra, hogyan lehet egyáltalán 74 napra bepakolni? 🙂

Először, amikor mindent bekészítettem a hátizsákomba, akkor 17,5 kilót mutatott a mérleg, na, akkor elkezdtem szelektálni, mert azt azért nehéz ilyen távon cipelni. Most kutyástul, cuccostul – 14,5 kilónál állt meg a mérleg nyelve, ami már vállalható. Úgy szerveztem, hogy mindig majd a pihenőnapos szálláson vár a friss csomagom, benne a következő távra való legszükségesebbekkel. Ennek a megszervezése, logisztikája egyébként elképesztő energiát, tudatosságot igényelt.

74 napot távol lenni az nem kevés, hogyan fogadták a vezetőid, kollégáid az ötletedet?

Megmondom őszintén, először titokban tartottam, tavaly azonban már beavattam a váltótársamat a tervembe. Először hitetlenkedve fogadta, nevetett, de azt mondta, hogy benne van – jólesett, hogy számíthatok rá. Ezután megkerestem a vezetőimet, hát, mit mondjak, nagyon ledöbbentek, amikor meghallották, hogy fizetés nélküli szabadságot szeretnék kivenni, mert a kutyával szeretnénk végigjárni a Kéktúrát. Amikor azonban látták, hogy komolyan gondolom, gőzerővel elkezdték szervezni a pótlásomat. Végül májusban behívtam a koordinátorokat, hogy velük is megosszam a tervemet, s elmondjam nekik, hogy legközelebb október 6-án leszek újra a raktárban. 🙂

A családod mit szólt mindehhez?

A párom első reakciója a sokk volt, de aztán látta, hogy milyen fontos ez nekem, azóta is támogat. Miatta még az útvonalat is módosítottam, hogy biztosan legyen térerő, s rendszeresen tudjunk beszélni, ne aggódjon miattunk.

Mondtad, hogy kifejezetten vágysz az egyedüllétre, ugyanakkor szívesen veszed, ha néhány vállalkozó kedvű kolléga csatlakozik hozzátok egyes szakaszokon.

Készítettem egy útvonaltervet, ezt bárki letöltheti, s ha kedve támad, csatlakozhat. Hogy biztos megtaláljuk egymást, megadom a telefonszámom (06 20 821 1971), ahol főleg esténként leszek elérhető. Túra közben nem biztos, hogy fel tudom venni a telefont. 🙂 Terveink szerint egyébként a 74 nap alatt 8 Tescót is útba ejtünk, így ott is szívesen találkozom az érdeklődőkkel. Nagyon örülök annak, hogy a csapatom teljes mellszélességgel támogat – még termékeket is kapunk tőlük és a beszerzéstől is, amik jól fognak jönni és amit ezúton is köszönök. A pihenőnapokon pedig élőben jelentkezem majd az aktuális helyszínről az Éntescóm Facebook csoportban, hogy beszámoljak a megtett úton tapasztaltakról és az élményeinkről.

Közben zajlik a mi kis házi kihívásunk, közösen gyűjtjük a kilométereket a Tesco Angyalnak.

Már én is letöltöttem az alkalmazást, így a kilométerek folyamatosan gyarapítják majd a már eddig is tetemes mennyiséget.

Lehetőség lesz arra is, hogy örökbe fogadják a kollégák a Kéktúra kilométereit. Minden egyes örökbefogadott kilométer után utaljatok 250 forintot a Tesco Angyal számlájára

A cél, hogy összejöjjön legalább 250 ezer forint.

A cikk mellett jobb oldalt tudjátok megjelölni, hogy mennyi kilométert szeretnétek örökbe fogadni.

Külön kihívást is szerveztünk a vállalkozó szellemű munkatársaknak. A Tesco 25. születésnapjához kapcsolódva a túra során elrejtek 25 darab Tesco Angyal matricát, a pecsételőhelyek közelében, amik arra fognak várnak, hogy megtaláljátok őket, és fotózkodjatok velük!

Mit üzensz a kollégáknak? 

A blogom egyik legutóbbi bejegyzésével búcsúzom abban a reményben, hogy hamarosan találkozom jó néhányotokkal: Vesd bele magad a természetbe, hangolódj rá a szél hangjára, a falevelek suhogására, a madarak csicsergésére, a patakok csobogására, és rá fogsz döbbenni, az erdő, a hegy, a völgy, a folyók és patakok, vigyáznak rád, és őrködnek feletted, de csak addig, amíg tiszteled, és óvod őket!